Tunceli’de hayatını kaybeden PKK’lı ve asker anneleri bir araya gelerek barış mesajı verdi. PKK ile güvenlik güçleri arasında 30 yıldır süren çatışmaların çok sayıda insanın hayatına mal olduğunu belirten anneler çocuklarını çatışmalarda kaybetmelerine rağmen barış sürecinin devam etmesini istedi.

Selvi Tuğluk (68) ve Derman Urtimur (60) isimli iki anne aynı acıyı yaşadı. Selvi Tuğluk kızını dağda, Derman Urtimur ise oğlunu askerde yaşanan bir çatışmada kaybetti. İki annenin de artık tek isteği var; Barış sürecinin devam etmesi ve silahlar susması. 1999 yılında kızını Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine bağlı Aliboğazı kırsalında çıkan çatışmada hayatını kaybeden Songül Tuğluk’un annesi Selvi Tuğluk (68) halen kızının cenazesine ulaşamadığını belirtti. Gençlerin ölmesinden derin üzüntü duyduğunu dile getiren Tuğluk, kimsenin çocuğunun ölmesini istemediğini söylüyor. Barış sürecinin devam etmesi ve başka annelerin ağlamaması için çağrıda bulunan Selvi Tuğluk, “Artık kan dökülsün istemiyorum. Huzur ve rahatlık olsun. Kimse ölsün istemiyoruz. Gençler işe girsin ve çalışsın. Anneler artık rahat ve huzur bulsun. Bu olaylar bizim bölgede daha çok yaşanıyor. Her gün üzülüp ağlıyoruz. Ölüm haberi duymak istemiyoruz. Bizde artık sabır kalmadı. Barış istiyoruz. Kızımın ne ölüsünü ne de dirisini görebildim. Başka kimse evlat acısı çekmesin” dedi.

ASKER VE PKK’LI ANNESİ BİRBİRİNE SARILDI

1998 yılında oğlu Ulaş Urtimur Van Erciş’te askerlik görevini yaparken yaşanan bir çatışmada hayatını kaybeden Derman Urtimur (60) başka annelerinde kendisi gibi acı çekmesini istemiyor. Derman Urtimur, “Barış istiyoruz artık. Başka anneler ağlasın istemiyorum. Kan dökülmesin artık. Çok zor bir durum. Ben çocuğumu kaybettim, başkası aynı acıyı yaşamasın.” diye konuştu. Her iki anne birbirine sarılarak Türkçe ve Zazaca barış çağrısında bulundu.