Bedelli askerlikte 12 bin liralık farkın iadesiyle ilgili davada görüş belirten Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) Başsavcılığı, yasal dayanağı bulunmadığı için farkın ödenmemesinin hukuka uygun olduğunu bildirdi. 2011 yılında çıkarılan bedelli askerlikten 30 bin TL ödeyerek yararlanan şikayetçi avukat, son çıkan bedelli yasasında fiyatın 18 bin TL olarak belirlenmesi üzerine Milli Savunma Bakanlığı’ndan 12 bin lirasının iade edilmesini istemişti. Bakanlığın olumsuz cevabı üzerine Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne dava açılmıştı.

Avukat Baran Doğan, Milli Savunma Bakanlığı’na dilekçe yazarak 30 Kasım 2011 tarihinde çıkarılan bedelli askerlikte fiyatın 30 bin TL olarak belirlendiğini ve kendisinin de bu miktarı ödeyerek bedelli askerlikten yararlandığını belirtti. 10 Aralık 2014’te çıkarılan bedelli askerlik için ise fiyatın 18 bin TL olarak belirlendiğini hatırlatan Doğan, bunun Anayasa'nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savundu. Doğan, 12 bin liranın iade edilmesini talep etti.

Doğan’ın bu talebini inceleyen Milli Savunma Bakanlığı olumsuz cevap verdi. ASAL Daire Başkan Yardımcısı Albay Erkan Bülbül imzalı cevap yazısında, söz konusu kanunda daha önceki bedelli uygulamalarında 18 bin TL üzerinde ödeme yapmış olanlara iade yapılacağına dair herhangi bir hüküm bulunmadığı kaydedildi.

Bu cevap üzerine Doğan, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne bakanlık aleyhine dava açtı. Doğan, mahkemeden, kendisinden fazladan alındığını savunduğu 12 bin liranın yasal faiziyle birlikte iade edilmesine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcılığı’ndan görüş istedi. 2011 ve 2014’teki bedelli askerlik yasalarını hatırlatan Başsavcılık, şikayetçi Doğan’ın 2011 yılındaki yasadan yararlanarak askerlikten muaf olduğunun anlaşıldığını kaydetti. Başsavcılık, 2014 yılında çıkan yasa maddesinin askerlik görevini yapmış kabul edilen Doğan’a uygulanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Davacının geri ödeme koşullarını taşımadığını da bildiren Başsavcılık, bedelliden yararlanmanın zorunlu olmayıp kişilerin talebi doğrultusunda uygulanan yasa hükümleri olduğunu kaydetti. Bu nedenle Doğan’ın kendi talebi ile yararlandığı 2011 yılındaki bedelli askerlik için ödediği miktarın sonraki miktardan fazla olması nedeniyle aradaki farkın iadesine yönelik talebinin yasal dayanağının bulunmadığı belirtildi. Farkın ödenmemesinde herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı yönünde görüş bildiren Başsavcılık, bu nedenle davanın reddine karar verilmesi gerektiğini kaydetti.

Davacı Baran Doğan, ilk bedelli yasasında 15 bin lirayı ödeyip kalan 15 bin lirasını ödeyemediği için hakkını kaybedenlere ödedikleri miktarın iade edilmediğini hatırlattı. Doğan, “Ancak daha sonra 2014’te yine bedelli askerlik yasası çıkarılması üzerine düzenleme yapıldı ve 15 bin liranın üzerine 3 bin lira ödeyenler sonraki bedelliden yararlandılar. Biz ise 30 bin lira ödeyerek 2011’deki bedelliden yararlanmıştık. 18 bin liralık bedelliden yararlanamayacağımızı belirtiyor başsavcılık. Bir nevi cezalandırılıyoruz.” açıklamasında bulundu. Başsavcılığın görüşüne karşı kendi beyanlarını hazırlayacaklarını ifade eden Doğan, AYİM’den olumsuz karar çıkması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını kaydetti.