TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, ASKİ'nin Kesikköprü Barajı İvedik İçmesuyu Arıtma Tesisi arası 4 ana isale iletim hattının 67 kilometrelik boru yenilenmesi ile Çamlıdere 3 isale hattı yapım işleri ihalesinin, ihale usulü yönünden uygun olmaması ve yapım işlerinin bütünüyle kamu yararına aykırı olması gerekçesiyle dava açtı.

İMO Ankara Şubesi Başkanı Selim Tulumtaş açılan dava ile ilgili İMO Lokalinde basın açıklaması yaptı. Tulumtaş, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (ASKİ) yapmış olduğu bir ihalenin ve ihale sonucunda bağıtlanan sözleşmelerin yürütmelerinin durdurulması ve takiben iptaline ilişkin 16.04.2015 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi olarak 9. İdare Mahkemesinde 2015/858 esas sayılı bir dava açtıklarını söyledi. Selim Tulumtaş, "Bu dava, kamu ihale mevzuatı çerçevesinde hukukun nasıl iğdiş edildiğinin, plansızlığın planıyla da kamu yetkisi kullanılarak kamu kaynaklarının nasıl çarçur edildiğinin bir kere daha ortaya döküleceği bir davadır." dedi.

'BU TÜR İHALELER İSTİSNAİ DEĞİL'

Şube Başkanı Tulumtaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Dava konusu ihale (Kesikköprü Barajı – İvedik İçmesuyu Arıtma tesisi arası 4`ncü ana isale iletim hattı; (D1-D2)/(D6-D7) arası mevcut 67 kilometrelik CTP boruların Df boru olarak yenilenmesi… işi; Kısaca Kızılırmak'tan Ankara'ya Su Getirme Projesi), yapımının üzerinden henüz 8 yıl bile geçmeden bir isale hattındaki boruların değiştirilmesini ve gerekliliğine ilişkin hiçbir bilimsel veri bulunmayan yeni bir isale hattının yapılmasını içeren bir ihaledir ve yapılış usulü ile de yangından mal kaçırma niteliği göstermektedir."

Türkiye'de bu tür ihalelerin istisnai olmadığına vurgu yapan Tulumtaş dava açma amaçlarını ise şöyle açıkladı: "Birçok örneğini bulmak mümkündür. Bununla birlikte, Ankaralılara ölümü gösterip onları sıtmaya razı eden bir yönetim anlayışıyla hayata geçirilen bir proje ile bağlantılı olması ve konusu itibarı ile yine aynı anlayışın ürünü olan bir ihaleyi dava etmemizin temel amacı bu ihalenin, kendi uzmanlık alanımız içerisinde bu anlayışın deşifre edilmesinde taşıdığı örnek olma ve bu anlayışın ülkemiz ve halkımız açısından yarattığı tahribatı görünür kılma niteliğidir."