ASKİ Genel Müdürlüğü, Ankara’da ilk olan Türkiye’nin en büyük mekanik katlı otoparkını hizmete açtı. Karabekir caddesinde bulunan genel müdürlük binası çevresinde yaşanan otopark problemine, Uzakdoğu ülkelerinde yaygın kullanılan bir yöntemle çare bulundu.

ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, 160 araç kapasiteli parkla ilgili olarak, “Mekanik otopark sistemi sayesinde, normalde 10 aracın park edebileceği alana 160 araç sığıyor.” dedi. Hizmet alanlarının genişlediğini belirten Kaya, şunları kaydetti: “Çalışan sayısındaki artış, beraberinde ciddi bir otopark sorununu getirdi. Kazım Karabekir Caddesi üzerinde bulunan Genel Müdürlük binamızda mevcut park alanı çalışanlara yeterli gelmeyince, farklı bir teknoloji kullanmaya karar verdik. Özellikle Uzakdoğu ülkelerinde çok yaygın olan bu mekanik ve çok katlı otoparklarla, bir aracın park edebileceği alana onlarca araç park edebiliyor ve yerden önemli ölçüde tasarruf sağlıyor.”

TAM OTOMATİK, AKILLI OTOPARK

Otoparkın, hizmete açıldığı andan itibaren faydalarını gördüklerini kaydeden Kaya, şu ifadeleri kullandı: “Otopark, 10 bölümden oluşuyor. Her bir modüle 16 araç park edebiliyor. Toplam park kapasitesi 160 araç. Yani 10 aracın park edebileceği alana 160 araç sığıyor. Tamamen kendi kendini kontrol eden bir sistem olarak tasarlanan otoparka personel kartıyla giriş yapılıyor. Araçlar, kart okutulduğu zaman otomatik olarak çıkış kapısına geliyor. Araç çıkış kapısına geldiğinde de yönü otomatik olarak kapı yönüne döndürülüyor. Bu sayede kaza ihtimali sıfıra iniyor. Otopark tamamen kapalı olduğu için araçlar dış müdahalelerden ve ortamdan etkilenmiyor. Otoparklarda yaşanan ufak kazalar, çizilen araçlar, kapıların birbirine çarpması gibi sorunlar da bu sistemde yaşanmıyor.”