Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 96. yıldönümü, 19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Samsun'da coşkuyla kutlanmaya başlandı. Kutlamalar kapsamında, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışı temsil edildi.

İlk olarak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Atatürk Anıtı'na gençlerle birlikte çelenk koydu. Daha sonra aralarnda CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ında yer aldığı, 19 Mayıs Yarı Maratonu koşusu Vali İbrahim Şahin tarafından başlatıldı. Protokol üyeleri koşunun ardından Kurtuluş Yolun'daki düzenlenen bayrak teslim törenine geçti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören halk oyunları gösterisi ile devam etti. Gösteri ardından Tütün İskelesi'nden deniz subayı tarafından Türk bayrağı temsili olarak karaya indirilerek izcilere teslim edildi.

Bayrak teslim töreninde konuşan Vali İbrahim Şahin, "Rengini şehitlerimizden ay yıldızını gökyüzün en parlak gecesinden alan bayrağımızı denizci subayımız Türk gençliğine teslim etti. Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk Türk milleti için 'bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir' diyerek Samsun'a çıkması bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin başlangıcı olmuştur." dedi.

İzciler tarafından alınan bayrak kutlamaların devam edeceği Valilik önüne gitti. Bayrak teslim törenine Türk Bayrakları ile süslenmiş teknelerdeki vatandaşlar siren çalarak ve meşale yakarak destek verdi. Kurtuluş Yolu'ndaki etkinlikler Samsun'un en eski okullarından olan 19 Mayıs Lisesi mezunlarının oluşturduğu trampet takımının gösterisiyle sona erdi.