Yalova'da Atatürk'ün kendi parasıyla alarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bağışladığı arazinin bir kısmı geçtiğimiz belediye yönetimi tarafından turizm tesisi ve kongre merkezi yapılması için Arap asıllı iş adamlarına satılmıştı. Geriye kalan araziye ise Yalova Valiliği ve Yalova Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de katıldığı protokolle Ensar Vakfı tarafından İmam Hatip Külliyesi yaptırılacak.

Hali hazırda bulunan, eğitimin sürdürüldüğü ve elverişli durumda olan Yalova Anadolu İmam Hatip Lisesinin hemen yanında bulunan arazinin kamuoyu oluşturulmadan değerlendirilmesi ise tartışmalara neden oldu. Yalova Üniversitesi'nin de bir süre geçici rektörlük binası olarak kullandığı arazide birbirinden güzel ağaçlar ise 1999 Marmara Depremi'nde çadır kent kurulması ve çadır kentin kaldırılmasından sonra hiçbir bakım yapılmamasıyla kuruldu ve botanik özelliği kalmadı. Çevreci çalışmalarıyla tanınan ve Yalova'da yaşayan TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca'nın büyük emek verdiği arazide geçmiş dönem Valisi Esengül Civelek'in kamu hizmet binalarını bir araya getirme projesi olmuştu.

Yalova Valiliği'nde düzenlenen imza törenine Vali Selim Cebiroğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, İstanbul Milletvekili ve Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Feyzullah Kıyıklık, Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı İsmail Cenk Dilberoğlu, Ensar Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kader, Proje Müellifi Mimar Mehmet Osmanlıoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak ile Ensar Vakfı'nın Yalova yöneticileri ve İmam Hatip Lisesi yöneticileri katıldı.

Toplamda 24 bin metre kare kapalı alanda yer alacak olan İmam Hatip külliyesinin Osmanlı ve Selçuklu Mimarisini yansıttığı belirtildi. Ensar Vakfı'nın nakdi katkılarıyla yapılacak olan Sabri Ekşinozlugil Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ortaokulu 24 bin metre kare kapalı alanda, 84 derslikli, 300 öğrenci kapasiteli kız ve erkek öğrenci yurdu, spor salonu, uygulama camisi, öğretmen lojmanı, idari binalar ve sosyal donatılardan oluşacak.

İmza töreninde konuşan Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, eserin Yalova'ya kazandırılmasından memnun olduğunu belirterek; "Yapılacak olan bu külliyenin insan fıtratına uygun bir yer olacağına kuşkum yok. Devlet millet işbirliği ile bir külliye inşasına başlıyoruz. Erkek ve kız öğrencilerimizin eğitim alabileceği içerisinde 2 adet yurdun yer alacağı ve yine ortasında ise bir uygulama camisi yer alacak. Lojmanları ve idari binaları ile Osmanlı mimarisinin esintilerini taşıyacak olan bu binanın Türkiye'ye de örnek olacağına inanıyorum. Bu külliyenin inşasında emeği geçen herkese ben teşekkür ediyorum. Böyle bir eserin Yalova'ya kazandırılmasına şahitlik etmek de benim açımdan büyük bir onur. Bu birlikteliklerin daimi olmasını temenni ediyorum" dedi.

Vali Cebiroğlu'nun ardından açıklama yapan Ensar Vakfı Başkanı İsmail Cenk Dilberoğlu ise, "Bu proje Türkiye'deki sayılı imam hatip lisesi ve ortaokulları arasında yer alacak. Binanın mimarisi de çok özel olacak. Keşke her ile ve ilçeye böyle güzel eserler yapılabilse" diye konuştu.

İmam hatipleri yeniden yetişen fidanlara benzeten Adalet ve Kalkınma Partisi Yalova Milletvekili Temel Coşkun ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "İlimizde 4 ilçede imam hatip okulları inşa ediyoruz. Sıkıntı talebin karşılanamaması adına merkezde vardı. Şimdi bu külliye ile artık bu taleplere de karşılık verebileceğiz. Ben Ensar Vakfına bu güzel proje için teşekkür ediyorum"

ARBORETUMUN TARİHÇESİ

Atatürk tarafından 3 bin dönümlük çiftliğin 2 Bin dönümlük kısmı Yalova Üniversitesine tahsis edilirken, 900 dönümlük arazi TİGEM Genel Müdürlüğü'nce Yalova'da çiçekçilik üretimi yapan Yalova Garden A.Ş’ye kiralandı. Çiftliğin 85 dönümlük arazi ise 1988 yılında SHP’li Belediye başkanı Cengiz Koçal tarafından 550 milyon lira Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nda satın alınarak arboretuma dönüştürüldü. 2004-2009 dönemleri arasında Yalova Belediye Başkanlığı yapan Barbaros Binicioğlu araziyi konut alanı yapmak istedi. 2012 AK Partili Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal arboretumun 65 dönümünü otel ve turizm tesisi yapılması üzerine ihaleye çıkardı. Arap asıllı iş adamları araziyi sıcak su (termal suyu) getirilmesi şartıyla satın aldı. 20 dönümlük arazi ise kamuya verildi. Yalova Valiliği kalan 20 dönümlük araziye İmam Hatip Lisesi Külliyesi yapılmak üzere Ensar Vakfı ile sözleşme imzaladı.