Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine Cumhurbaşkanlığı Sarayı inşa edilmesi sebebiyle açılan ‘Atatürk’ün vasiyetini ihlal davası’ sürüyor. Maliye Bakanlığı, dava değerinin tespit edilerek davacıların eksik harcı yatırmasını istedi. Davacılar arasında yer alan Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Mücadelemizi harçla korkutamazsınız, harç için AOÇ seferberliği ilan ederiz." dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve Ankara Barosu, Atatürk'ün vasiyeti ve şartlı bağışının ihlal edildiği gerekçesiyle 'müdahalenin meni' davası açmıştı. 26 Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada en son bireysel müdahillikler kabul edilmişti. Maliye Bakanlığı, mahkemeye sunduğu beyanda, davacıların dilekçesinde dava değerine yer verilmediğini hatırlattı ve istenen harç miktarının tamamlatılmasını istedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Kaçak Saray'da savunacak bir şeyleri kalmadı, davayı harç kıskacına almak istiyorlar" diye konuştu. AOÇ arazilerinin değer tespitinin yapılarak, bu tespit üzerinden harç yatırılmasının mümkün olmadığını belirten Candan, AOÇ arazilerinin, maliyeti tespit edilemeyecek kadar değerli olduğunu söyledi. Candan, şunları dile getirdi: "Atatürk Orman Çiftliği arazileri salt bir arazi değildir. Cumhuriyetin özgürlükçü değerlerinin kurucu mekanı olarak ulusal bellek mekanıdır. Atatürk'ün vasiyeti ile hepimize emanet edilmiş biricik kamusal alandır. Ankara'nın nefes koridoru. Orada yatan kültürün ve bakış açısının simgesi olarak AOÇ arazilerinin parasal karşılığı yoktur. Atatürk'ün vasiyeti ve şartlı bağışı ihlal edilerek, mahkeme kararları gasp edilerek, vergilerimiz israf edilerek yapılan Kaçak Saray'da artık savunacak hiçbir şeyleri kalmadı. Bu hukuksuz yapı ile ilgili açtığımız davada harcın tamamlatılmasını isteyerek harç oyunu ile davamızı düşürmeye çalışıyorlar. Boşa uğraşmayın, AOÇ mücadelesi ve hukuksuz Kaçak Saray davası harç yüzünden düşmez."

Saray’ın maliyetini Maliye Bakanlığı'nın bile bilmediğini, vergilerin buranın inşaatında israf edildiğini söyleyen Candan, "Mücadelemizi harçla korkutamazsınız, harç için AOÇ seferberliği ilan ederiz." ifadelerini kullandı.