Yolsuzluk soruşturmalarının ortaya çıkmasıyla birlikte polislere yönelik operasyonda yasal süreden fazla gözaltında tutulduğu gerekçesiyle eski emniyet müdürü Yurt Atayün’ün açtığı tazminat davası reddedildi. Ret gerekçesinde Atayün hakkında henüz kesin bir karar verilmemiş olması gösterildi.

Kapatılan yolsuzluk soruşturmaları, Ergenekon, Balyoz, terör örgütleri KCK ve Selam dosyalarında görev aldıkları için polislere yönelik soruşturmalar başlatılmıştı. 22 Temmuz 2014 tarihinde İstanbul’da çok sayıda emniyet müdürü ve polis gözaltına alınmıştı. 4 günlük yasal gözaltı süresi dolduktan sonra da polisler gözaltında tutulmaya devam edilmişti.

Bu uygulama nedeniyle bazı polisler tazminat davası açmıştı. Eski emniyet müdürü Yurt Atayün de 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Atayün, hukuka aykırı olarak fazladan gözaltında tutulduğunu belirtti ve tazminat talebinin kabul edilmesini istedi.

Devlete yönelik açılan davada hazinenin avukatı Ülkü Tokalakoğlu, 4 günlük gözaltı süresinin dolmasından sonra sulh ceza hakimliğinin muhafaza kararı bulunduğunu söyledi. Sulh ceza hakimliğinin tutuklama kararı verdiğini de ifade eden Tokalakoğlu, tazminat davası açılamayacağını ileri sürdü. Hazine avukatı, sulh ceza hakiminin kararından sonra 3 ay içinde açılması gereken davanın bu süreden sonra açıldığını da savundu.

Atayün’ün avukatı Sıddık Filiz, müvekkilinin gözaltı süresinin gece 02.00’de sona erdiğini, sulh ceza hakiminin kararının ise ertesi gün 15.00 sıralarında çıktığını söyledi. Bu kararın kendilerine tebliğ edilmediğini kaydeden Filiz, bu nedenle tazminat davası için başlayan bir sürenin de olamayacağını belirtti.

Yasal süresinden fazla uygulanan gözaltının hukuksuz olduğunu tekrarlayan avukat Filiz, tazminat talebinin kabul edilmesini istedi.

Duruşma savcısı Sait Kunt, Atayün’ün 22 Temmuz’da gözaltına alındığını, gözaltı süresinin 26 Temmuz saat 02.00’de dolduğunu hatırlattı. Savcı Kunt, 4 günlük gözaltı süresi dolduktan sonra mahkeme sorgusuna sevk edildiğini ve burada da 4 gün fazladan gözaltında tutulduğunu ifade etti. Bu nedenle tazminat talebinde bulunulduğunu ifade eden savcı, Atayün hakkında kesinleşmiş bir karar bulunmadığını kaydetti. Tazminatın kesinleşmiş karardan sonra talep edilebileceğini söyleyen savcı, davanın reddedilmesi yönünde görüş belirtti.

Mahkeme de Atayün’ün tazminat talepli davasının reddine karar verdi. Atayün’ün avukatı Filiz karara itiraz edeceklerini açıkladı.