Geçen şubat ayında faaliyete başlayan, Aydın Ticaret Borsası (ATB) Bilim ve Sanat Merkezi'nden, şimdiye kadar üstün zekalı ve yetenekli 182 öğrenci faydalandı. Aydın’da tek olan merkez, şu anda 7-17 yaş aralığındakilere eğitim veriyor. 16 öğretmenin görev yaptığı merkezde fizik, kimya, biyoloji, robotik ve Cuboro 3D tasarım laboratuvarlarının yanısıra zeka oyunları atölyesi, üç boyutlu yazıcı, stratejik düşünme becerileri atölyesi, uzay ve gökbilimleri atölyesi gibi üstün zekalı öğrencilerin kendilerini geliştirmesine yönelik ortamlar oluşturulmuş.

Merkezin tatınım toplantısında konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, “Bize merkezle ilgili o kadar güzel şeyler söylediler ki yaptığımız işin ne kadar güzel olduğunu farketmediğimizi anladık. Anlatıldıkça daha da heyecanlandım. Okulumuzun tanıtıma ihtiyacı yok fakat ne halde olduğunu göstermek istedik. Ayrıca otistik çocuklarımız için de yürütmekte olduğumuz bir projemiz var. Bu proje, Türkiye’de olmayan bir tesis olacak. 30 milyon dolarlık bir proje olması bekleniyor, şimdiden 10 milyon dolarlık kaynak bulduk. Bir işadamımız, bu desteği sağlayacağını söyledi.” dedi.

Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre ise, “Bu bizim çok onur duyduğumuz bir projedir. Eğitime bu denli destek veren Aydın Ticaret Borsası’na müdürlüğümüz, bakanlığımız, valiliğimiz ve tüm gençler adına teşekkür ediyorum. İzmir’de görev yaptığım dönemde Aydın’dan çok yatılı öğrenci gelirdi. Eğitim niteliğine bakıldığı zaman Aydın daha iyi fakat iyi öğrencilerde İzmir’e kayma görülüyordu. 2012 yılında 69 ilimizde bilim sanat merkezi vardı fakat Aydın’da yoktu. Buradaki üstün zekalı öğrencilerimiz, İzmir’e gitmek zorunda kalıyordu. Biz bunun için bu projeyi gerçekleştirdik. Şu anda Türkiye’de 72 tane bilim sanat merkezi bulunuyor, birisi de Aydın’da. Zeytinyağı ve incirle beslenip zekası üst düzeyde olan Aydın gençlerinin küçük yaşlarda keşfedilmesi gerekir. Yetenek keşfedilerek geliştirilir ve ilerlemesi sağlanır. Rehberlik araştırma merkezleri tarafından çocuklarımız sınava tâbi tutuluyor ve bunun sonucunda Bilim Sanat Merkezi’ne alıyoruz.” şeklinde konuştu.

Merkezde 182 öğrenciye 16 öğretmen, iki idareci, bir memur ve bir yardımcı personelle hizmet verildiğini kaydeden Töre, “Birebir ve bireysel eğitim uygulanan okulda görev alan öğretmenler de alanlarında yurtdışı eğitimi almış, yüksek lisans ve doktora yapmış kişiler. Merkezimizde bilgisayar, dil, elektrik-elektronik laboratuvarlarının da önümüzdeki süreçte kurulması planlanmaktadır. Burada proje bazlı eğitim yapılmaktadır. Amacımız, üstün zeka ve yeteneklerin ortaya çıkarılmasıdır. Bunun için çaba harcayan kamu ve özel sektör temsilcilerimize teşekkür ediyorum.” dedi.