Hz. Mevlana’nın tarihe mal olmuş baş aşçısı Ateşbaz-ı Veli adına geçtiğimiz yıl Konya’da gerçekleştirilmeye başlanan Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri, ikinci kez sahiplerini buldu.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği organizasyonu ile Konya Dedeman Otel’de gerçekleştirilen törene Konya Vali Vekili Fahri Oluk, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun ablası Ayşe Çalık, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Çalık, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu ve Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Yardımcısı Esin Çelebi Bayru, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin ile yurt içi ve yurt dışından yemek ve mutfak kültürü alanında tanınmış şefler ile diğer destekçi kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, programın açılış konuşmasında, ortak çalışma sonucunda bu ödül töreninin Konya'ya kazandırıldığını belirterek, Ateşbaz-ı Veli hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin de Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri’ndeki temel amacın; Anadolu mutfağının bilinirliğini artırması ve mutfak algısının her anlamda öne çıkartılması olarak özetlenebileceğini söyledi.

“ATEŞBAZ-I VELİ İNSANLIK ADINA ZENGİNLİKTİR”

Meram Belediyesi Başkanı Fatma Toru ise Ateşbaz-ı Veli’nin hayatı boyunca tasavvufa uygun bir bakışla yaşamı yorumladığını, dil ve kültür olarak dergah anlayışının işaretlerini verdiğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Ateşbaz-ı Veli’nin bugün aramızda adının anılır olması, Matbah-ı Şerif ile tanınması hem belediyemiz hem Konyamız hem de insanlık adına koyu bir zenginliktir. Mevlevi öğreticiliğinde baş aşçıların Ateşbaz olarak adlandırılması, Ateşbaz-ı Veli hazretlerinin yolunun bir eğitim ve terbiye makamı olarak görüldüğünü bize anlatmaktadır. Böyle bir zenginliğin yaşamasına, yaşatılmasına ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak amacıyla Meram Belediyesi olarak Ateşbaz-ı Veli hazretlerinin bulunduğu bölgede bir kültür merkezi oluşturmayı planlıyoruz. Planladığımız kültür merkezinde gastronomi bilimi, Mevlevihane, sergi ve diğer etkinlik salonları, mutfak kültürü müzesi ile sosyal alanlar oluşturacağız.”

"ATEŞBAZ-I VELİ OCAĞININ BAŞINDA KALMAYA DEVAM EDECEK"

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Ateşbaz-ı Veli’nin Konya açısından ciddi bir değer olduğunu belirtti. Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri’nin Konya’da gerçekleştirilmesine yönelik çalışmaların yaklaşık 2 yıl önce başlatıldığını anlatan Prof. Dr. Gökbel şunları söyledi: “Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri’nin bulunması gerektiği yer olan Konya’da, kendi ocağının başında düzenlenmeye devam edeceğine inanıyorum. Bu konuda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çalışmaları önemli ölçüde üstlenen Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği’ne teşekkür ediyorum.”

7 KATEGORİDE ÖDÜL VERİLDİ

Açılış konuşmalarının ardından Anadolu’da hizmet veren, kendi yöresi-bölgesi ve mutfağının temsilcisi haline gelmiş kişi, kurum ve kuruluşlara 7 ayrı kategoride başarı ödülleri verildi. Buna göre bu yıl ki Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürleri Ödüllerini alan kişi, kurum ve kuruluşlar şunlar:
Araştırma/İnceleme/Kitap Kategorisi’nde Gurme Kent Gaziantep Mutfağı çalışması ile Tahir Tekin Öztan
İşletmeler Kategorisi’nde Restoran 34
Mutfak Endüstrisi Firma Kategorisinde Güral Porselen
Resmi ya da Özel Kurum, Kuruluş, Sivil Toplum Kuruluşu Kategorisinde Chaine Des Rotısseurs ve Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği birincilik ödülünü paylaştı.
Yazılı ve Görsel Medya Kategorisinde Food And Travel
Gıda Üretimi Firma Kategorisinde Torku
Mutfak Hizmet Sektörü Kategorisinde ise Türk Hava Yolları.

ONUR ÖDÜLÜ RASİM ÖZKANCA’YA

‘Mutfakta Milli’ ödül temasıyla bu yılki ‘Emek ve Onur Ödülü’ne Boğaziçi Borsa Restoranları sahibi Rasim Özkanca aldı. Rasim Özkanca’ya ödülünü Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Çalık takdim etti.

ANADOLU MUTFAKLARI DA ÖDÜLLENDİRİLDİ

Etkinlik kapsamında Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından belirlenen çeşitli bölgelerdeki Anadolu mutfaklarına da plaket ve ödül takdim edildi. Bu mutfaklar Konya’dan Lokmahane-İç Anadolu, Diyarbakır’dan Mustafa’nın Kahvaltı ve Yemek Dünyası-Güneydoğu Anadolu, Bozcaada’dan Rengigül Konukevi-Marmara, Karabük’ten Gül Evi-Karadeniz, Hatay’dan Sveyka Restaurant-Akdeniz, Van’dan Akdamar Restoran-Doğu Anadolu, İzmir’den Mutfak Girit-Ege olarak belirlendi.