Kahramanmaraş'ta inşaat yapılacak arsada sürdürülen temizlik çalışması sırasında tonozlu tarihi yapılar bulundu.

Bakırcılar Çarşısı yanında yaklaşık 20 yıldır mahalle içi otopark olarak kullanılan şahsa ait 600 metrekarelik arsada yapılacak pasaj inşaatı için sürdürülen temizlik çalışmasında kamyonun tekeri toprakla çöktü. Çökme nedeniyle yaklaşık 2 metre derinliğinde çukur oluştu. Merdiven aracılığıyla çukura inen işçiler çevrelerinde tonozlu yapılar gördü.

İşçilerin durumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bildirmesi üzerine Müdürlük ve Kahramanmaraş Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) uzmanlarınca inceleme başlatıldı.

Kültür ve Turim Müdürü Seydihan Küçükdağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çarşının doğu kısmında özel mülke ait arsada inşaat öncesi yapılan temizlik çalışmasında tonoz yapıların ortaya çıktığını kaydetti.

Bu yapılarla ilgili ekiplerin çalışma başlattığını ifade eden Küçükdağlı, şunları söyledi: 

"Müdürlüğümüze bağlı uzmanlar ve KUDEB görevlileri tonozların bulunduğu yere giderek gerekli fotoğraflar çekildi. Konuyla ilgili Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna bilgi verildi. Burada yapılan inşaat temizlik çalışması da durduruldu. Tonozların bulunduğu alanda zaman içerisinde mezbelelerin temizlenmesi için Kurula gerekli yazışmalar yapıldı. Kuruldan gelecek cevabın ardından mezbelenin kaldırılmasıyla bu tonuzların ne olduğu ortaya çıkacaktır. "

Bakırcılar Çarşısı esnaflarından Cahit Börekçi ise çöken yere girdiklerinde "mahsen veya yeraltı çarşısı" gibi kemerli yapılar gördüklerini kaydetti.

Börekçi, "Burası Bakırçılar Çarşısı'nın bitişiği olur. Çok harika bir şey. Daha böylesi görülmedi. Burası eskiden kullanılan bir han ya da eski bir çarşı da olabilir. Özel bir yapısı var. Direkleri taştan yapılmış. Ben daha önce böyle bir şey görmedim" diye konuştu.