Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 arasındaki gözaltında kayıplar, köy boşaltmalar ve infazları kapsayan davada dördü ordu mensubu, beşi korucunun yargılanması davasına devam edildi. Mahkeme sanıklar dönemin Kızıltepe İlçe Jandarma Komutanı Albay Hasan Atilla Uğur ve dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu yargılanması için HSYK’dan izin alınmasına karar verdi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanıklar Mehmet Emin Kurga, Abdurrahman Kurga, Ahmet Boncuk ve İsmet Kandemir katıldı. Diğer sanıklar Mehmet Salih Kılıçaslan, Hasan Atilla Uğur ve Eşref Hatipoğlu ise duruşmaya SEGBİS ile katıldı.

Mahkeme başlamadan önce dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu avukatı, müvekkilin yargılanmasına devam edilmesi için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’ndan izin alınması gerektiğine ilişkin talebini sundu. Cumhuriyet savcısı konu ile ilgili verdiği mütalaada suç tarihleri talep HSYK’nın genelgesi uyarınca, HSYK’dan izin alınması gerektiğini talep etti. Müşteki avukatı Erdal Kuzu, öldürülenler örgüt üyesi olmadığını, sivil vatandaş olduğunu ve savcının bu talebinin hukuksal olmadığını söyledi.

Mahkeme verdiği ara kararında davanın durmasını ve dönemin Kızıltepe İlçe Jandarma Komutanı Albay Hasan Atilla Uğur ve dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu yargılanması için HSYK’dan izin alınmasına gerektiğine karar verdi. Mahkeme dosyanın tamamının HSYK’ya gönderdiğini bildiridi.

Mahkemenin verdiği bu karara müşteki avukatları itiraz etti. Avukatlar, ara karardan sonra beyanda bulunmak istedi. Mahkeme başkanı duruşmayı bitirdiğini söyledi. Dava güvenlik gerekçesi ile Mardin'den Ankara nakledilmişti.