Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı(ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, iş dünyası olarak yapılan devlet yardımların insanların üretken olmaktan yoksun bıraktığını ve bunun iş gücüne de yansıdığını gördüklerini söyledi.

ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, sosyal yardımların iş gücüne katılımı azalttığını ve sosyal yardımların yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Bu durumu, geçen hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) düzenlenen '8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda dile getirdiğini kaydeden Serteser, “İş gücü derken tembelliğe itme, iş beğenmemeyi kast ediyorum. Bu sosyal yardımlar bedavadan çalışmadan yaşamaya yöneltiyor. Tabii ki sosyal yardımlar olmalı. Bizim dinimiz ‘komşusu açken tok yatanı kabul etmeyen’ bir dindir. Ama bu çok sıkı denetlenerek insanları tembelliğe, iş beğenememeye itmeden, sıkı bir denetim altında yapılmalı.” dedi.

"AFYON’DA HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ YARDIM ALIYOR"

Afyonkarahisar’da her üç kişiden birinin yardımlarla ailesinin geçimini sağladığını öğrendiğini ifade eden Serteser, bunun 20 bin aile demek olduğunu kaydetti. Serteser, insanların eskiden işe girerken öncelikli olarak sigorta şartı koşmasına rağmen şimdi “aman sigortam olmasın” dediğini, bunun nedeninin de bu sosyal yardımlar olduğunu anlattı. Serteser, “İnsanlar artık gidiyorlar bir işe belli bir süre sonra ‘iş ağır geldi nasıl olsa ben yardım alıyorum ne lüzum var’ deyip ayrılıyor. Burada işverenin durumunu bir düşünün. Üretmesi gerekiyor, yetişmesi gereken siparişleri var. Bu durum insanları işgücüne katılmayı engelliyor. Bu, insanları tembelliğe, işgücüne katılmayı bir anlamda engelliyor. Üretkenlikten yoksun hale getiriyor.” diye konuştu. Serteser, sosyal yardımların sırtından beslenen bir sürü işsizler ordusunun ortaya çıktığını ifade ederek, buna acil bir düzenleme getirilmesi gerektiğini, sanayici ve esnafın eleman bulmakta çok zorluk çektiğini dile getirdi.

"2014’TE 16 BİN AİLE YARDIM ALDI"

Afyonkarahisar'da devletin verdiği karşılıksız yardım ve Genel Sağlık Sigortası'ndan (GSS) faydalanarak hayatını sürdüren ailelerin sayısı yaklaşık 16 bine ulaştı. Afyonkarahisar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından her ay düzenli olarak bu ailelere nakdi ve ayni yardımlarda bulunuluyor. 16 bin aileye, her yıl yaklaşık 4 milyon liraya yakın yardım yapılıyor. Hiçbir geliri olmadığını beyan eden ailelere, parayla birlikte kömür, gıda, giyecek, ilaç ve kira yardımı da yapılıyor. Kış aylarında düzenli olarak kömür veriliyor. Dağıtılan kömürün miktarı 4 bin tonu buluyor. 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren GSS ile ilgili gelir tespiti çalışmaları doğrultusunda ise 16 bin kişinin işleminin yapıldığı bildirildi. Hiçbir geliri olmayan ve devletten yardım alanların GSS bedelini de yine devlet ödüyor.