Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde dünyada ilk defa yapay kalp takılan iki hastada, eriyebilen kalp kapağı halkası (Kalangos Ring) kullanıldı. Hastaya hiçbir zararı olmayan halka, hastaların kalp yetmezliğini önlediği gibi 8 ay sonra vücutta eriyerek kayboluyor.

Kalp kapağı yetmezliği çeken hastalar için umut olan eriyebilen kalp kapağı halkasını Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda da kullanılmaya başlandı. Şuana kadar iki hastada kullanılan halkanın ayrıca dünyada ilk kez yapay kalp takılı hastalarda da kullanıldığı öğrenildi. Konuyla ilgili Akdeniz Üniversitesi Rektörlük Senato Salonu’nda basın toplantısı düzenlendi. Uygulama hakkında bilgi veren Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, “Kalbin sol tarafı vücuda kan pompalar. Kalbin sağ tarafı ise akciğere kan pompalar ve kanın oksijenlenmesini sağlar. Hastaların yüzde 95’inde kalp yetmezliği sol taraftadır. Kalpte kasılma olmazsa kalp yetmezliği gelişir. Bu durumda vücuda kanı pompalayan yapay kalp cihazları takılır. Kalbin sağ tarafında da yetmezlik başlaması durumunda hastaya ikinci bir yapay kalp cihazı takılır ya da kalp tamamen çıkarılarak tek bir kalp cihazı yerleştirilir. Ancak şuanda üretimle ilgili bir sıkıntı olduğu için tek kalp kullanımı durdu. Bu nedenle iki cihaz kullanılıyor.” dedi. Kalp kapağındaki hasarı tamir etmek ve kanın geriye kaçmasını engellemek için de ‘kalangos ringi’ denilen kalp kapağı halkasının kullanıldığını anlatan Prof. Dr. Bayezid, eski sistemde takılan halkanın hastada sabit kaldığını söyledi. Özellikle çocuk hastalarda kullanılan bu halkanın çocuklar geliştikçe kalp kapağında darlık oluşmasına neden olduğunu belirten Bayezid, “Bu durumda vücuda yeterli miktarda kan gidemiyordu. Bu sorunun önüne geçebilmek için hasta ikinci kez ameliyat edilip, kullanılan halka çıkarılıyordu. Bizim yapay kalple birlikte ilk kez kullandığımız kalangos ringi, biyolojik olarak uyumlu bir malzemeden yapılıyor ve 6-8 ay sonra vücutta eriyor.” ifadelerini kullandı. Bayezid, halkanın biyolojik malzemeden yapıldığını, bu nedenle vücuda bir zararının olmadığını ifade etti. Uygulamanın yapıldığı hastalar hakkında bilgi veren Bayezid, “Hastalardan birisi 17 yaşında ve sol kalbindeki mitral yetmezlik bu kalongos ringi kullanılarak onarıldı. İkinci hasta ise son dönem kalp yetmezliği nedeniyle Osmaniye’den gelen 48 yaşındaki hastaydı. Bu hastanın kalbinin sol tarafına yapay kalp cihazı uygulanırken, sağ taraftaki kapağın yetmezliğin onarımı kalangos ringi ile sağlandı. Her iki hastada iyi durumda. Yoğun bakımdan servise alınacak.” dedi.

“HALKA AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE ÜRETİLECEK”

Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe de, kalp kapağı halkasının bir iş adamının girişimleriyle Teknokent’te üretileceğini söyledi. Halkanın İsviçre’den mülkiyetinin satın alındığını belirten Kurtcephe, “Teknokenti’nde hem Ar-Ge hem de seri üretimi yapılacak. Ar-Ge çalışmasını, AÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Beyazid ve ekibi yürütecek.” dedi.