İzmir'de 19 Ağustos 2014 tarihinde emniyet mensuplarına yönelik düzenlenen operasyonun davasına, İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. Duruşmaya verilen öğle arasında açıklamalarda bulunan sanık polislerin avukatlarından Ali Aksoy, çarpıcı bir iddiada bulundu. Aksoy, “İstihbarat Şube müdür ve yardımcıları, mevcut şu anki personelini dinlemek için istihbarat şubesine böcek koymuş durumda. İstihbarat şubesinin geldiği aşama bu.” dedi. Savcı Okan Bato’nun, polislere yönelik ikinci operasyondan önce İstihbarat Şube’den, "İstihbari dinlemeler nasıl yapılır?" şeklinde yazılı bilgi istediğini iddia ederek, “Savcılığın bir yazısı elimize geçti. Bu ikinci operasyonla ilgili olarak Savcı Okan Bato’nun, ‘İstihbari dinlemeler nasıl yapılır? IMEI dinlemesi nasıl yapılır?’ diye bu ikinci operasyonda istihbarat şubeden yazıyla bilgi istediğine dair belge var. Yani birinci operasyonu yaparken bu adam, istihbari dinleme nedir bilmiyordu ve bu adam operasyon yaptı ve bu insanlar 40 gün hapis yattılar.” iddiasında bulundu.

Duruşmaya verilen arada açıklamalarda bulunan Av. Aksoy, davanın ikinci duruşmasının yapıldığını, ilk duruşmada savunmasını yapmayanların savunmalarını yaptığını söyledi. Duruşmaların birkaç gün sürebileceğini aktaran Aksoy, duruşmadaki beyanlardan son derece çarpıcı bir durumun ortaya çıktığını belirterek, “İçerideki beyanlarda çok çarpıcı bir gelişme vardı. Şu andaki mevcut istihbarat personelinin, müdür ve yardımcılarının istihbarat işlemlerini yapmadığı için biliyorsunuz Ege Üniversitesi’ndeki Fırat kardeşimiz şehit olmuştur. Tamamen istihbaratın ihmalidir bu. Aslında bana göre istihbarat ihmali değil de bence bu İç Güvenlik Yasası'nı çıkarmak isteyenlerin kurbanıdır Fırat aslında, çünkü şu an toplumda belli bir kutuplaşma, belli bir kavga körüklemek istiyorlar bu olayla. Tabiri caizse İç Güvenlik'i çıkarmak isteyenlerin seçmiş olduğu bir kurbandır. İçeride, istihbaratın kendi içerisinde şu an bir vehamet olay ifade edildi. O da istihbarat müdür ve yardımcıları, kendi personeli için istihbarat şubeye böcek koymuş durumda. Yani şu an istihbarat şubesinin geldiği aşama bu.” dedi.

'MÜVEKKİLLERE KUMPAS KURMAK İÇİN KENDİ PERSONELİNE KUMPAS KURUYORLAR'

Savunmalarını üstlendikleri polislere kumpas kurulduğunu söyleyen Ali Aksoy, “Biz zaten bu olayın, en başından itibaren kumpas olduğunu söylüyorduk. Bizim müvekkillere kumpas kurmak için de şu anda mevcut kendi personeline bile kumpas kuran bir istihbarat şube müdür ve yardımcılarından ibaret bir İzmir var. Yani düşünebiliyor musunuz, siz kendi istihbarat personelinizi gizlice dinlemek için böcek koyuyorsunuz ve hala da bunlar orada görevli olarak kalabiliyorlar. Tabii onların sonraki aşamada verecekleri hesap ayrı ama şu anki durum bu. Geldiği durum, aslında çirkinlik bu aşamada.” dedi.

'TEM ŞUBE, KOM, NARKOTİK OPERASYON YAPMIYOR'

Terörle Mücadele (TEM), Kaçakçılık, Organize, Narkotik gibi şubelerin operasyon yapmadığını ileri süren Av. Aksoy, “TEM şubenin de ülkedeki asgari ücretlilerden vermiş olduğu vergilerden maaş almanın bir anlamı yok. TEM şube şu anda bir seneden beri bir tane operasyonu yok. Terör adına bir tane operasyonları yok ama burada şu anda TEM şube var. KOM şubenin de yok, Narkotik’in de yok. 2013 yılında 5 ton uyuşturucu madde yakalayan Narkotik şube 2014’te, 2015’te sıfır yakalıyor. Bu adamlar hâlâ maaş almaya devam ediyor. Şu anda uyuşturucu girmiyor mu? Giriyor. Artık şu anda açıktan satılmaya başlandı. Yani ülkemizin geldiği durum bu.” dedi.

'SAVCI, 'İSTİHBARİ DİNLEME NASIL YAPILIR?' DİYE YAZI İSTEDİ'

Savcılığın bir yazısının ellerine geçtiğini ifade eden Ali Aksoy, “Kumpas üzerine kumpas. İkinci operasyondaki kumpasın zaten mevcut hali iyice ortaya çıktı, çünkü savcılığın bir yazısı elimize geçti. İkinci operasyonla ilgili olarak Savcı Okan Bato’nun, ‘İstihbari dinlemeler nasıl yapılır? IMEI dinlemesi nasıl yapılır?’ diye bu ikinci operasyonda istihbarat şubeden yazıyla bilgi istediğine dair belge var. Yani birinci operasyonu yaparken bu adam istihbari dinleme nedir bilmiyordu ve bu adam operasyon yaptı ve bu insanlar 40 gün hapis yattılar. Böyle insanların yaptığı şeye artık operasyon da demek istemiyoruz, kumpas da demek istemiyoruz. Bunlar büyük baş kumpasçının küçük ucuz personeli diyoruz artık bunlara.” dedi.

'İFADE VERDİK'

Av. Aksoy, kendileriyle ilgili çeşitli şikayetler yapıldığına değinerek, “Bizimle ilgili yapılan şikayetler var. Tabii biz bunlara kumpasçı dediğimiz için şikayetleri var, savcı beyin falan. Biz oraya gittik, ifade verdik. Az bile demişiz dedik, çünkü bunların yapmış olduğu o kadar çok açık, net bir kumpas var ki. Bunlar adına söylediğimiz şey, bugüne kadar söylediğimiz şeyler aslında az bile söyledik. Nezaketimiz müsaade etse başka şeyler söyleyeceğiz ama oyuncular burada, kaliteli oyuncular fakat oyunu, kumpası kuran, kumpası yazanlar çok kötü senarist, çok kötü yazarlar. Kabiliyetleri o kadar.” diye konuştu.