İzmir'de polisin bastığı Özel Yamanlar Eğitim Kurumları'nın avukatı Mehmet Alan, eğitim kurumlarının 28 Şubat döneminde bile bu kadar baskıyla karşılaşmadığını söyledi.

Yaşananlar karşısında büyük bir şaşkınlık ve hayret içinde olduğunu ifade eden Av. Alan, Özel Yamanlar Koleji'nin, uluslararası bilim olimpiyatlarındaki altın madalyalarının yanı sıra en son yapılan YGS'de de yıllardır olduğu gibi çok büyük başarılara imza attığını hatırlattı. Bu başarıdan kurumun avukatı oldukları için sürekli gelen bilgilendirme mailiyle haberdar olduğunu, mailde 'üç öğrencinin 6 farklı branşta Türkiye birincisi olarak Türkiye rekoru kırdığı' şeklinde bir bilginin yer aldığını okuduğunu, mailin ardından hem tebrik hem de şakalaşmak için kolejin müdürünü aradığını anlatan Av. Alan, "Müdür bey, bu kadar başarılı okulu bastırırlar diye şaka yaptım. Ancak bugün maalesef bu şakanın gerçek olduğunu gördüm. Ben bu şekilde şaka olarak müdür beye söylediğimde bana tepki göstererek, 'Avukat bey, Türkiye bugüne kadar uluslararası olimpiyatlarda 490 madalya almış, 120 tanesini bu okul tek başına almış. Türkiye'de 17 bin lise var ve bunların içinde bir lise tek başına 120 madalya alıyor ve bu okul bir madalya fabrikası, adeta altın, gümüş yumurtlayan tavuk durumunda, nasıl basarlar' demişti. Ben de 'tam da bu nedenle basarlar, çünkü devlet aklı durmuş durumda, devlet aklı büyük bir garabet halinde' diyerek karşılılık vermiştim." dedi.

"KARAKOLLAR BASILIRKEN DEVLET AKLI OKUL BASMAKTA "

Devletin son dönemde yapması gereken işleri yapmadığını, iyi insanların ve eğitim kurumlarının terörist gibi muamele gördüğünün altını çizen Alan, şöyle devam etti: "Bugün devlet aklı garabet halinde, herhalde bugün, 'altın yumurtlayan tavuğu kesip içindeki altınları, madalyaları alalım' diye gelinmiş olduğunu düşünüyorum. Büyük bir şaşkınlık içindeyim. Bugün ülkemizin içinde bulunduğu hal bellidir, ülkenin her tarafında karakollar basılmakta, şehit vermediğimiz gün yoktur, analar ağlamaktadır. Onların gözyaşlarını dindirmekle uğraşacağına devlet aklı, altın yumurtlayan tavuğu kesmeye çalışmakta. Karakollar basılırken devlet aklı okul basmakta. Büyük bir şaşkınlık, hayret ve üzüntü içindeyim. Diyecek bir şey bulamıyorum."

"17 ARALIK'TAN SONRA OKULLARA DENETİME GELEN MÜFETTİŞLER PİŞTİ OLUYOR"

Eğitim kurumlarına yönelik terör suçlaması için, 'malesef devlet aklı durmuş, şirazeden çıkmış' değerlendirmesi yapan Av. Alan, "Baktığımız zaman bu okullarda 17Aralık'tan sonraki süreçte müfettiş olan gün sayısı olmayan günden daha fazla. Bu okulda her gün müfettiş var, bazen öyle günler oluyor ki iki ayrı kurumun müfettişleri pişti oluyor. Aynı anda denetim oluyor. Bu kadar sıkı denetim olan okulda bir hukuka aykırılık, terör faaliyeti olması mümkün mü?" diye sordu.

"MİLLETVEKİLLERİNİN, BAKANLARIN ÇOCUKLARI BU OKULLARDA OKUDU"

Polis baskınına maruz kalan bu okullarda halen devlet idaresinde olan pek çok milletvekilinin, bakan çocuklarının okuyarak mezun olduğunun altını çizen Alan, "Yıllardır bu kişiler, terörist yetiştiren bir okula çocuklarını nasıl gönderir, mümkün mü? Olay çekememezlik, öç alma olayı." ifadesini kullandı.

"İNSANLARI ÖNCE SUÇLU İLAN EDİP ARDINDAN DELİL OLUŞTURMA ÇABASINA GİRİYORLAR"

Türk Ceza Hukuku ve bütün uluslararası ceza hukuklarında genel kaidenin, 'delilden suçluya gitme' olduğunu ancak okul baskınlarında önce insanların suçlu ilan edilip, ardından 'delil bulur muyuz' denilerek 'delil buluruz' çabasıyla baskınların yapıldığına dikkat çeken Av. Kalan, "Bu aylardır yapılan denetimler hem yıldırma ve hem delil oluşturma çabasıydı. Bunca ayda, yılda delil bulamayınca bu şekilde yeni bir yıldırma taktiğiyle gelinmiş durumda." dedi.

İzmir'de yapılan aramalara devletin bütün birimlerinden polislerin katıldığını da ifade eden Alan, "Devlet, karakollar basılırken, ülkenin bir kesiminde özerklik ilan edilirken, biraz önce haberlerde duydum, ülkenin bazı bölgeleri ile iletişim bağlantısı kesilmişken, devlet onları durdurmak, susturmak yerine eğitim yuvalarını basıyor. Bunu anlamak mümkün değil." sözleriyle eğitim kurumu baskınlarına tepki gösterdi.

"TERÖRİSTLERİN PEŞİNDEN KOŞMASI GEREKEN POLİSLERİN EĞİTİM YUVASINA TERÖRİST MUAMELESİ YAPMASI KOMEDİ"

İzmir Özel Yamanlar Koleji'nde yapılan aramalar sırasında kurum avukatı olarak okulda bulunan Av. Ömer Kızılhisar da aramanın idari yönden bir arama olduğunu, idari odaların polisler tarafından arandığını söyledi. Aramalar sırasında suç teşkil edecek herhangi bir belge, evrak çıkmadığını ifade eden Kızılhisar, "En son bilgisayarların imajlarını alacaklar. Tüm bilgisayarlar o amaçla toplandı. Sabah 06.30'dan beri süren arama var. Emniyet teşkilatı tüm birimlerden takviye alarak aramaya gelmiş, terörle mücadeleden dahi polisler geldi. Ülkemizin şu anki durumunda Türkiye'de her gün şehit haberi alırken, terörle mücadelede, teröristlerin peşinde koşması gereken polislerin bir eğitim yuvasında, terörist muamelesi yaparak gelip buralarda arama yapması, suç unsuru aramaları gerçekten komedi. Türkiye'de bir komedi yaşanıyor. Biz de buna şahitlik yaptık, kurumun avukatı olarak aramalara katıldık." diye belirtti.

Aramalarda tek bir suç unsuru çıkmadığını, aramaya gelenlerin de bunu bilerek geldiğini vurgulayan Av. Kızılhisar, "Tamamen bir algı operasyonu, herkes farkında, polis farkında, vatandaş farkında, eğitimciler farkında. Nihayetinde haliyle suç unsuru çıkmadı, bilgisayarların kopyalarını vereceğiz. Artık soruşturma savcısı değerlendirecek. Biz de kendimizi gülmekten alamıyoruz. Türkiye bu süreci umarım iyi bir şekilde atlatır." şeklinde konuştu.

Polislerin her yeri, çekmeceleri didik dirik aradığını, hiçbir suç teşkil edecek belge, herhangi bir alet edevat bulunamadığını kaydeden Kızılhisar, tutanak tutularak hiçbir belgenin delil olarak alınmadığını sadece ve sadece bilgisayarların kopyalarının alındığını söyledi.

Aramaya katılması için vergi denetmenlerinin de getirildiğini, ancak polislerin anlamadığı bir şey çıkarsa danışmak mahiyetinde hazır tutulduklarını kaydeden Av. Kızılhisar, "Geldiler, bizle birlikte dolandılar. Oturdular, beklediler gittiler. Sabahtan beri burada iki kişi duruyorlar, hiçbir şey yapmadan gittiler. Zaten yapacak da bir şey yok." dedi.

DOKUZ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan polis baskınları kapsamında aralarında Özel Yamanlar Eğitim Kurumları Genel Müdürü ve eski genel müdürünün de bulunduğu 9 kişinin gözaltına alındığı, 6 kişinin de arandığı öğrenildi.