Manisa'da geçen hafta beş derneğe "makul şüphe" gerekçesiyle yapılan polis baskınının ardından bugün altı derneğe daha baskın yapıldı. Bunlardan birisi de öğrencilere burs veren Feza Eğitim ve Kültür Vakfı oldu. Vakfın avukatı Menderes Hırçıner, adeta pinpon maçı oynandığını söyledi.

Av. Hırçıner, “Geçtiğimiz hafta kararı veren mahkeme, Manisa 2. Sulh Ceza Hakimliği idi. Bu hafta Manisa 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin vermiş olduğu bir arama kararı üzerine buraya gelindi. Burada adeta pinpon maçı oynanıyor. Manisa'da iki tane sulh ceza hakimimiz var. Bu hakimlerimiz, aynı soruşturma dosyasında bir hafta birisi, diğer hafta ötekisi karar veriyor. Verilen kararı inceleyecek olan makam da yine bu hakimler. Aynı soruşturma dosyasında daha önce arama kararı vermiş olan hakim, bir hafta sonra yapılan başka bir aramanın itirazını inceleyecek. Bu, sulh ceza hakimliklerinin ülkemizde yol açtığı hukuk garabetinin tezahürü ve neticesidir. Bizim bu metotla, bu yolla burada hukuku tatbik etmemiz mümkün değil.” dedi.

Hırçıner, şöyle devam etti: “Mahkeme bir karar vermiş, suç unsuru ihtiva eden defter ve belgelere el koyulması kararını vermiş fakat gelen görevli memur arkadaşlar, vakfın bütün evrakları ve defterlerine el koydular. Bizim müvekkil vakfımız Manisa'da öğrencilere burs veren, üniversite öğrencilerine burs veren, eğitime destek veren vakıf. Defter ve belgelerine el koyulmuş vaziyette. Biz yarın burs verecek olduğumuz öğrencilerin kayıt listesini elimizde bulunduramıyoruz. Sebep mahkeme kararı, arama ve el koyma. İnsanlar hukuksuz şekilde mağdur ediliyor. Bu hukuksuzluğa son vermek lazım.”

'EMNİYET MÜDÜRÜ SORUŞTURMAYI YAPMIŞ, İDDİANAMEYİ YAZMIŞ, MAHKEME KARARINI DA VERMİŞ'

Anayasal düzeni bozmak suçlamasıyla işlem yapıldığını ve terör örgütlüğünden bahsedildiğini belirten Av. Menderes Hırçıner, “Emniyet müdürümüz geçen hafta, 'Dernek ve vakıflara yardım edenler, teröre yardım ve yataklık etmiş olurlar.' şeklinde bir açıklama yaptı. Son derece vahim bir açıklama. Herhangi bir kesinleşmiş mahkeme kararı yok, verilmiş bir hüküm yok fakat emniyet müdürümüz soruşturmayı yapmış, iddianameyi yazmış, mahkeme kararını da vermiş, infazı da tamamlamış, öyle görülüyor. Hukukta böyle bir açıklama yok. Soruşturmanın muhatabı başsavcıdır. Açıklama yapacaksa cumhuriyet savcısı yapar, karar verecekse hakimler verir. İnsanların herhangi bir mahkeme kararı olmadan bir vakfa, derneğe bağış yapmaları engellenemez. Ülkemizde yıllardır acısını yaşadığımız bir terör olayı var, Güneydoğu'da yaşanan terör sıkıntısı var. Bugün ülkeyi İmralı ve Kandil'le koalisyonla yönetenler, terörle en ufak bağlantısı olmayanlar hakkında arama, el koyma işlemleri yaparak insanlara gözdağı vermeye çalışıyorlar. Artık kamuoyu da bunlara inanmıyor, gülüyor. Bugün yine burada 20 tane TEM ve Çevik Kuvvet'le arama yapıldı. Biz takdiri kamuoyuna bırakıyoruz.” şeklinde konuştu.