Müşteki avukatı ve Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, 301 madenciye mezar olan Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye ait Eynez Maden Ocağını önümüzdeki ay açmaya çalıştıklarını söyledi.

Müşteki avukatı ve Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Manisa Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Soma davasının üçüncü duruşmasında ilk haftanın sona ermesi dolayısıyla bir değerlendirme yaptı.

Soma'daki maden faciasına ilişkin, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı 18 Ağustos’ta başlayan davanın üçüncü duruşmasının dördüncü oturumu, tutuklu sanıklarının tamamının çapraz sorgusunun yapılmasıyla tamamlandı. Mahkeme salonu çıkışında müşteki avukatlar adına açıklamalarda bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, davanın üçüncü duruşmasında ilk haftanın değerlendirmesini yaptı.

Bu hafta pek çok şey öğrendiklerini belirten Kozağaçlı, bunlardan en önemlisinin Soma Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru’nun ihale alabilmek için dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingine işçi götürdüklerini itiraf etmesi olduğunu söyledi. Av. Kozağaçlı, “Genel müdürlerinin ağzından ihale almak, yeni maden alanları açmak için Tayyip Erdoğan’ın mitinglerine insan taşındığını, ceplerine yevmiye konularak on binlerce insanın bu mitinglere götürüldüğünü öğrendik. Eğer bir işveren bir siyasi partinin başkanının mitingine yevmiye vererek adam taşıyorsa onun madeni denetlenmez. Hiçbir müfettiş böyle bir işverenin madenini denetleyemez, kapatamaz. İşte bunun için 301 insan öldü.” dedi.

Hiçbir mühendisin acil durum planından haberi olmadığını iddia eden Av. Kozağaçlı, “Bugün burada öğrendik ki bir acil durum planından hiçbir mühendisin haberi yok. Sahte tebliğ imzaları, sahte masa üstünde yazılmış acil eylem planları, o madende bir yangın çıktığında tek bir planları yok. En ilkel, en rezil yöntemlerle kömür çıkarmışlar. Bizim yakınlarımızın, kardeşlerimizin, sevgililerimizin ölmemesi için maaş alan güvenlik mühendisleri, emniyet mühendisleri, acil bir eylem planından haberi bile yok. İlk defa bizden duydular. İşte 301 insan bunun için öldü. Burada bulunan insanlardan daimi nezaretçi sıfatı taşıyan yani o madenin güvenliğini denetlemekle yükümlü olanlardan bir tanesi daimi nezaretçi olduğunu burada mahkeme başkanından öğrendi. İlk defa bir buçuk yıl sonra. İşte bu 301 insan bunun için öldü. Tek bir iş güvenliği yatırımı yapmadan ‘sadece biz mekanize yaptık. Ne güzel işte mekanizede daha az insan ölür. Bundan daha iyi iş güvenliği yatırımı mı olur’ diye karşımıza çıktılar. Bu kadar üretim artmasına rağmen, bu kadar maden büyütülmesine rağmen tek bir güvenlik, tek bir havalandırma, tek bir elektrik yatırımı yapmadıklarını gördük.” diye konuştu.

“BU MADENİ ÖNÜMÜZDEKİ AY AÇMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Kazanın meydana geldiği Eynez Maden Ocağının yeniden açılacağı konusunda değerlendirmede bulunan Kozağaçlı, konuşmasına şöyle devam etti: “Hiç utanmadan 30’a yakın mühendis, baş mühendis, tekniker ‘biz bu felaketin, bu katliamın nedenini hala bulamadık. Hapishanede kafa kafaya verdik. Bir buçuk yıldır düşünüyoruz. Bilimsel raporlar okuduk. Hala nasıl olduğunu anlayamadık.’ diyorlar. Bu madeni önümüzdeki ay açmaya çalışıyorlar. Nedenini anlayamadıkları bir faciada 301 insanımızın katledildiği madeni utanmazca açmaya çalışıyorlar. İşte bu yeni 301 kişi bu yüzden ölecek. Buna izin vermeyeceğiz. Bu dava, bu ülkenin madencilik sektöründe en büyük davasıdır. Bu ülke maden patronlarının, siyasi iktidarlarının aralarında havuz kurarak işçileri öldürtecek bir ülke olmaktan çıkacaktır. Öldürtmeyeceğiz kardeşlerimizi, sevdiklerimizi. Bu dava bunun tescilidir.”