İzmir’in Urla ilçesi Zeytineli köyünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesiyle anılan kaçak ve ruhsatsız villaları kurtarmak için bölgede yapılan SİT değişikliğinin iptali için açılan davada uzun süredir beklenen bilirkişi raporu, tepki çekti.

Söz konusu villaların bulunduğu yapılaşma alanı olan yerlerin 3'üncü derece, yapılaşma olmayan yerlerin ise 1'inci derece SİT alanı olması gerektiğini belirten rapora tepki gösteren davacı taraf avukatlarından Şehrazat Mercan, raporun hukuki olmadığı gibi yönetmeliklere de aykırı olduğunu vurguladı. Mercan, “Bilirkişi heyeti üç kez bölgede inceleme yaptıktan sonra bu raporu hazırladı. Rapora göre birinci derece olan SİT oranı birden üçüncü dereceye düşüyor. Bir kademeli düşüş durumu olmadığı gibi sadece villaların bulunduğu alana özel karar verilmiş. İmar Kanunu’na aykırı yapıldığı için villalar hakkında yıkım kararları var. Bu da yok sayılmış. Diğer alanlar ise birinci derece olarak bırakılmış.” dedi.

Zeytineli Köyü’nde tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan köylülerin yıllardır SİT kararları nedeniyle büyük sorunlar yaşadığına dikkat çeken Av. Mercan, “Köylü vatandaş bahçesine kulübe yaptığı için ağır ceza mahkemesinde yargılanıyor. Ağır cezalar daha sonra para cezasına dönüştürülüyor. Köyün içinde de birçok yerde birinci derece SİT alanı var. Villalara özel ayarlama yapanlar köylüleri neden bu zamana kadar görmediler? Onların ne suçu vardı? Yapılan uygulama ve alınan karar her şeye aykırıdır. Bilirkişi raporuna itiraz etme hakkımızı kullanacağız.” diye konuştu.