Afyonkarahisar Barosu’na kayıtlı Avukat Umut Kılıç, hakimlik mülakat sınavında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine konmasına Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı sert tepki gösterdi. Kararı veren hakim ve savcılarla aynı okulu okuduğu için utanç duyduğunu dile getiren Av. Şarklı, “Aynı okulda okuduğumuz hakim ve savcıların siyasi kararlarla hareket etmesi Türk hukuk tarihine kara leke sürülmüş oldu. Sulh Ceza Mahkemeleri artık tetikçi gibi hareket ediyor.” dedi.

Nazilerin Hitler döneminde yaptığı uygulamaların artık ülkemizde de benzer bir şekilde yapılarak tutuklama dönemlerinin başladığına dikkat çeken Baro Başkanı Şarklı, Avukat Umut Kılıç’ın tutuklanmasını utanç verici bir durum olarak nitelendirdi. Şarklı, “Avukatın bir kaçma şüphesi mi var? Kullandığı ifadeler de tutuklamayı gerektirecek bir durum değil. Orada 5 tane kurul üyesinin hazırladığı tutanak ile insanın özgürlüğünün elinden alınması hukuk adına utanç verici bir durum. Aynı okulda okuduğumuz hakim ve savcıların siyasi kararlarla hareket etmesi Türk hukuk tarihine kara leke sürülmüş oldu. Bu kararı veren aynı okulu okuduğumuz hakim ve savcılardan artık utanmaya başladım. Sulh Ceza Mahkemeleri artık tetikçi gibi hareket ediyor. Eski Güvenlik Mahkemeleri ve Özel Yetkili Mahkemelerinin ruhu Sulh Ceza Mahkemeleri olarak devam ediyor. Cumhurbaşkanı hakkında bir şey söylemesi ifade özgürlüğü kapsamına alınmayıp nedense tutuklama kararı çıkartılıyor. 16 yaşındaki çocuğu tutukla, mülakata katılan avukatı tutukla. Herhalde bu durumda cezaevleri yetmeyecek.” diye konuştu.

Şuana kadar Cumhurbaşkanı’na hakaretten 500’ün üzerinde dava olduğunu hatırlatan Şarklı, eski cumhurbaşkanları döneminde bu tür tutuklamaların olmadığını belirterek, “Bu ülke Turgut Özal’ı, Süleyman Demirel’i gördü. Bu isimler hakkında daha ağır ifadeler edildi, karikatürler çizildi, yazılar yazıldı ama hiçbiri hakkında suç duyurusu yapılmadı. Burada İsmet İnönü’nün sözü gibi 'Namussuzlar kadar namusluların da cesur olacağı' bir dönem olmalı. Geldiğimiz nokta korkunç bir durum.” şeklinde açıklama yaptı.