Yeni Şafak Gazetesi’nde Dersim Katliamı ile ilgili yayınlanan habere ilişkin Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat’ın Avukatı Cihan Söylemez bir açıklama yaptı. Söylemez konuyla ilgili “Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığına başvuracağımız ve ilgili gazeteden bilgi ve belge talep edeceğimiz. Ardından da Milli İstihbarat Teşkilatının önceki kuruluşundan bu konuyla ilgili herhangi bilgi, belge ve dokümantasyon varsa istenmesini talep edeceğiz.” dedi.

Yeni Şafak Gazetesi’nde Seyit Rıza’nın ve beraberinde öldürülen kişilerin mezar yerinin bilindiğine ilişkin haberin yayımlanması üzerine davanın avukatı Cihan Söylemez bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada dava sürecinden de bahseden Söylemez, şöyle konuştu: “Bugün Yeni Şafak Gazetesi’nde Seyit Rıza’nın mezar yerinin bilindiğine ve bu krokisinin bilindiğine ilişkin bir haber yayımlandı. Bundan 8 sene önce Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat tarafından 'Seyit Rıza’nın Mezar Yeri Nerede?' diye bir hukuk mücadelesi başlatılmıştı. Seyit Rıza’nın o dönem ki avukatı Hüseyin Aygün tarafından Elazığ Valiliği’ne Cumhuriyet Başsavcılığına ve Belediyeye müracaat edilmiş ve konuyla ilgili belge istenmiş. Gönderdiklerini cevapların olumsuz olması üzerine Elazığ İdare Mahkemesinde 2007 yılında dava açılmıştı. Elazığ İdare Mahkemesi de yapmış olduğu soruşturma neticesinde kamu kurumlarının kendisine göndermiş olduğu 'bilgi ve belge yoktur' ibaresini ve belge dokümantasyonunu yeterli görmüş ve davayı reddetmişti. Daha sonra Danıştay’a başvuruldu. Danıştay dairesi de bu konuyla ilgili vermiş olduğu karar yine Elazığ İdare Mahkemesi’ne gelmiş ve yine ailenin mezar yerinin nerede olduğuna dair talebi reddedilmişti.” diye konuştu.

2013 yılından sonra konuyu takip etmeye başladığını ifade den Söylemez, “Rüstem Polat adına Danıştay’a karar düzeltme yoluna gittik. Bu karar düzeltme yoluna gittiğimizde hükümetten Dersim arşivlerinin açıldığına dair bir açıklama gelmişti. Meclis’te Dilekçe Komisyonu bünyesinde bir birim oluşturuldu. Biz de bu komisyondan arşivdeki bilgileri istedik. Ama o günden beri herhangi bir gelişme yok.”

Yeni Şafak Gazetesi’nde yayımlanan haberde mezar yerinin bilindiğine dikkat çeken Söylemez, devlet kurumlanın bu bilgiyi açıklamayarak aileleri oyaladığını söyledi. Söylemez, “Tam bu süreçte Yeni Şafak Gazetesi’nde yayımlanan haberin içeriğinden anlaşıldığı kadarıyla Seyit Rıza ve beraberinde idam edilen diğer Dersim ileri gelenlerinin mezar yerinin bilindiği ortada. Bu güne kadar devlet kurumları aileleri oyalamış. Seçim sürecine gidilirken bu gibi konuların siyasi polemik haline gelmesini aileler istemiyor.” dedi.

Mezar yerlerinin açıklanması ile ilgili devlet kurumlarına seslenen Söylemez, Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığına başvuracaklarını ve ilgili gazeteden bilgi ve belge talep edeceklerini ifade etti. Söylemez, “Milli İstihbarat Teşkilatının önceki kuruluşundan bu konuyla ilgili herhangi bilgi, belge ve dokümantasyon varsa istenmesini talep edeceğiz. Bunlar gelirse 28 yıl sonra bir olay aydınlanmış olacak diye düşünüyoruz. Bu olayın aydınlatılmaması hem aileleri mağdur ediyor hem de Dersim üzerine söylenen sözlerin samimiyetten uzak olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.