Şanlıurfa'da emniyet mensuplarına 5 Ocak’ta yapılan operasyonda gözaltına alınan ve tutuklanan polislerin yargılanma sürecinde ilginç olayların yaşandığı ortaya çıktı. Polislerin Avukatı Rıfat Tokdemir, Savcı Orhan Korkmaz'ın dosyayı polislerin avukatının itiraz ettiği tutuklamayı görüşecek olan Şanlıurfa Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesine göndermediğini söyledi. Polislerin avukatı Rıfat Tokdemir, Sabah Gazetesi'nde çıkan ‘Paralel hakimin tahliye oyunu’ şeklindeki haberi de tekzip etti. Avukat Tokdemir, hakimin şüphelilerin emniyet ve savcılık ifadelerini, sorgu zaptını, tutuklama kararını inceledikten sonra tutuklama gerekçesinde gösterilen CMK’nun 100. maddesine göre suç işlenmediği gerekçesi ile polisleri serbest bıraktığını söyledi.

Şanlıurfa’da eski istihbaratçı polislere yönelik 5 Ocak’ta gerçekleşen operasyonda gözaltına alınan ve 7 Ocak’ta tutuklanan 3 polis için avukat Rıfat Tokdemir, 12 Ocak’ta Sulh Ceza Mahkemesi'ne itiraz ettiğini ancak itirazın 16 Ocak’ta reddedildiğini hatırlattı. 17 Ocak’ta yeniden nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesine itiraz ettiğini aktaran Avukat Tokdemir, savcının müvekkilleri ile ilgili dosyayı mahkemeye sunmadığını ileri sürdü. Tokdemir, “Nöbetçi hakim tarafından ele alınan itiraz için soruşturma savcısından dosya istendi. Dosyanın nöbetçi savcılığa verilmediği gibi dosya savcısı da dosyayı mahkemeye sunmadı. Bu durum mahkeme tutanaklarına da geçti.” dedi.

“Nöbet süresinde karar vermesi gereken hakim dosyayı bir gün bekledi, ancak dosya gelmedi.” diyen Tokdemir, “Dava ile ilgili dosya mahkemeye sunulmayınca hakim, şüphelilerin emniyet ve savcılıktaki ifadelerini, sorgu zabtını, tutuklama kararı, UYAP’taki belgelerin çıktısını alarak inceledi. Tutuklamaya gerekçe gösterilen suçlama CMK’nun 100 maddesindeki katalog suçlardan olmadığı tespit eden hakim, şüphelilerin kaçma şüphesi ve delilleri karartma şüphesi olmadığını göz önünde bulundurarak tutuksuz yargılanmasına karar verdi.” şeklinde konuştu.

Mahkeme kararında da şu ibarelere yer verildi; “Şüphelilerin tutuklanmasında sebep gösterilen CMK’nun 100. maddesindeki katalog suçlar arasında kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği suçundan olması, tutuklamanın da CMK’nun 100. madde ile katalog suçlarına göre yapılmış olmaması, şüphelilerin sabit ikametgah sahibi, olması, kaçma ve delilleri karartma şüphesinin olmaması, tutuklulukta kaldıkları süre, suçun vasıf ve mahiyeti ile birlikte şüpheliler müdafinin tutukluluğunun yeniden incelenmesini ve müvekkillerin tahliyesini içeren talebinin kabulü ile şüphelilerin başka suçtan hükümlü ve tutuklu değillerse derhal salıverilmesine bu hususta savcılığa yazı yazılmasına karar verilmiştir.”

SABAH GAZETESİNE YALANLAMA

Bu arada polis avukatı Rıfat Tokdemir, "Algı oluşturmak amacıyla ‘Paralel hakimin tahliye oyunu’ başlığıyla haber yapan Sabah Gazetesi'nde çıkan haberler yalandır. Gazeteye ihtar çektik. Haber basın özgürlüğü ve eleştiri sınırını aşmıştır. Gazeteyi tekzip ediyoruz." dedi.