Avrasya Tüneli Projesi kapsamında 19 Nisan 2014'te Asya yakasında başlayan tünel kazısı Avrupa yakası Çatladıkapı'da tamamlandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, tünelin son kazısına katıldı. Bundan sonraki hedeflerinin Boğaz'ın ortasında 3 katlı tünel olduğunu belirten Davutoğlu, tüm çalışanlara teşekkür etti.

Avrasya Tüneli Projesi'nde (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi), TBM (tünel açma makinesi) diye adlandırılan makineyle deniz altında delinen tüneldeki kazı işlemi, bugün Çatladıkapı'da sona erdi. Kazının sona ermesi nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çatladıkapı'daki şantiyeye geldi. Programa Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve davetliler katıldı. Toplamda uzunluğu 3 bin 340 metre olan tünelde sona gelinmesi nedeniyle Davutoğlu, tünelin toplam uzunluğu kadar muhtaç kişiye dağıtılmak üzere kurban kesileceğini söyledi.

Bundan sonra da yeni projeler olduğunu belirten Davutoğlu, "Orada çalışan bütün işçilerimizin, çalışanlarımızın alınlarından öpüyorum, tebrik ediyorum. Bütün milletimiz adına teşekkür ediyorum. Fatih’in karadan gemileri yürütmesinin ardından tarih boyu yaşayacak bir destanı gerçekleştirdiniz. Marmaray ve şimdi de Avrasya Tüneli. Sizlerle gurur duyuyoruz. Mühendislerimizle, işçilerimizle önümüzdeki dönümlerde çok büyük hedeflere ulaşacağız. Bundan sonraki hedefimiz 3 katlı tünel, Boğaz’ın ortasında. Dünyada ilk olacak pek çok hedefi inşallah hep birlikte gerçekleştireceğiz. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum." dedi.

Davutoğlu, telsizle çalışanlara "Ya Allah Bismillah." diyerek son delme işlemenin başlamasının talimatını verdi. Delme makinası TBM'nin görülmesi ile birlikte "Hoş geldiniz Avrupa'ya, tünelin açılması tamamlanırken bu tarafta ezan başladı. Hayırlı bir yolculuğu ezanla bitiriyorsunuz." diyen Davutoğlu, "Fatih'in gemileri karadan yürütmesinden sonra nesiller boyunca anlatılacak büyük bir destan yazdınız." ifadelerini kullanarak işlemin başarıyla tamamlandığın söyledi. Kazı alkışlar eşliğinde tamamlanarak sona erdi.