Avukat Turgay Balaban, henüz kim olduğu belirlenemeyen Twitter fenomeni Fuat Avni'nin tweetlerini paylaştığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılmasını isteyen Eskişehir Emniyeti hakkında şikayetçi oldu. Paylaştığı 2 bin tweetin delil olarak gösterildiği soruşturmanın hukuka aykırı olduğunu belirten Balaban, Emniyet Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü için fişleme yaptığı, tweetlerini izinsiz kayda aldığı gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Balaban, "Fuat Avni bulunsun, suçluysa cezası verilsin. Başkaları mağdur edilmesin." dedi.

Usulsüz dinleme iddiasıyla gözaltına alınan ve 30 Haziran'da mahkeme karşısına çıkacak bazı polislerin avukatlığını da yapan Balaban'ın tweetlerinin emniyet tarafından kayda alındığı ortaya çıktı. Emniyet, herhangi bir şikâyet, ihbar olmadan kayda aldığı tweetlerle ilgili savcılığa başvurarak Balaban hakkında soruşturma istedi. Emniyet, soruşturmaya gerekçe olarak sosyal medya fenomeni Fuat Avni'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı devlet büyükleri hakkında yazdığı ve isminin geçtiği tweetlerini paylaşması, bazı hakim ve savcılarla alakalı görüşlerini belirtmesini gösterdi.

Eskişehir Emniyeti, Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği ve avukat Balaban'ın retweetlediği 2 bin adet tweetinin yer aldığı yazıda, "Twitter'da 'turgaybalaban' isimli kullanıcının yazılarında, örnekleme suretiyle alınan tweet mesajlarında, hakaret ve görevi kötüyü kullanma suçunu oluşturabilecek paylaşımları görülmüştür. Bilgi ve gereğinin yapılmasını arz ederiz." denildi. Savcı, Balaban'ın ifadesini aldı, ardından emniyetten söz konusu tweetleri paylaşan hesabın kime ait olduğunun tespitini istedi.

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’nün şahsı için fişleme yaptığı belirten Balaban, konuyu yargıya taşıdı. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü A.Z.M. ve diğer görevliler hakkında ‘kişisel verilerin kaydedilmesi, fişleme, iftira, suç uydurma ve görevi kötüye kullanma’ gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.

‘FUAT AVNİ ÜZERİNDEN HAKKIMDA SORUŞTURMA AÇILMASI HUKUKSUZDUR’

Avukat Balaban, şikayet dilekçesinde, şöyle dedi: “Twitter hesabından yapılan, suça konu olduğu iddia edilen paylaşımların @fuatavni isimli internet fenomenine ait paylaşımlar olduğu, bu paylaşımların @turgaybalaban isimli twitter hesabından sadece retweet edildiği açıkça görüldüğü halde, Fuat Avni mahlaslı kullanıcının paylaşımlarını gerekçe göstererek, devlet büyüklerine, kurumlarına hakaret ettiğim iddiası ile şahsıma şikayet eden, haksız yere hakkımda soruşturma açılmasını sağlayan şüpheli iftira suçunu işlemiştir. Bunu yapan şüpheli 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

‘PAYLAŞIMLARIM TAKİP EDİLEREK 170 SAYFA VERİ KAYDEDİLMİŞ, BU FİŞLEMEDİR’

Balaban dilekçesinde, emniyet görevlisinin, yetki ve izin verilmediği halde ilgili Twitter hesabından yapılan ve kişisel düşünceleri içeren paylaşımları sürekli takip ederek 170 sayfa veri kaydettiğini, böylelikle şahsını fişlediğini, kişisel verilerin kaydedilmesi suçunu da işlediğini vurguladı. Suç duyurusunu sosyal paylaşım sitesi twitter’dan duyuran Balaban, “2 bin tweetimi dosyalayıp fişleme yapan Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünü şikayet ettik. Keşke AKP’nin değil de devletin memuru olsaydınız." dedi.