Valilik eski Özel Kalem Müdürü M.K.’nin avukatı Caner Çalış, geçtiğimiz hafta ilde ‘usulsüz dinleme’ iddiası üzerine polise yapılan operasyonda, müvekkilini dinleyenlerle ilgili işlem yapılmamasına tepki gösterdi.

Avukat Çalış, müvekkilini dinleyenler hakkında savcılığa şikayette bulunmalarına rağmen operasyonda herhangi bir işlem yapılmayarak ayrımcılık uygulandığını söyledi. Çalış, “Müvekkilim hakkında alınan dinleme kararının evraklarında hala üst düzey devlet ve emniyet görevlilerin imzası katkısı bulunmakta. Müvekkilimin dinleme kararı yasalara uygun diyelim, bu tezden yola çıkarak diğer dinleme kararlarının da hukuka uygun olduğu şeklinde rapor düzenlenmesi gerekmekteydi. Bu demek oluyor ki şüpheliler arasında bir ayrım yapılıyor. Ayrıca operasyonun KOM Şube tarafından yapılması objektif değil.” dedi.

Çalış, Ocak 2015 tarihinde yasa dışı dinleme iddiası ile Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014/12933 soruşturma numarası üzerinden yapılan operasyonda usulsüz dinlendiği iddia olunan müştekilerden valilik eski Özel Kalem Müdürü M.K.’nın vekilliğini yapmakta olduğunu belirtti. Çalış, M.K. ile aylar öncesinde cumhuriyet savcılığında verdikleri ifadede, şüphelilerden şikayetçi olduklarını ancak şu anda dosya soruşturma aşamasında olduğu için soruşturmanın gizliliğini de dikkate alarak dosya kapsamıyla ilgili bilgi veremeyeceğini kaydetti.

Ancak savcılık huzurunda verdikleri ifadeden aylar sonrasında yasa dışı dinlemelere ilişkin olarak müfettiş raporunun savcılık dosyasına sunulduğunu aktaran Avukat Çalış, “Müfettiş raporunda; sadece müvekkilim M.K.’nın PVSK Ek 7. maddeye uygun olarak dinlenildiğini buna karşın diğer müştekilerin yasa dışı dinlendiği belirtilmişti. Yani benim müvekkilim hakkında yapılan dinleme kararları yasal, diğer dinlemeler usulsüz şeklindeydi.” diye konuştu.

“MÜVEKKİLİMİ DİNLEYENLER HALA GÖREVDE VE ÜST DÜZEY DEVLET VE EMNİYET YETKİLİSİ”

Avukat Çalış, soruşturma kapsamında şüpheliler hakkında bir ayrımcılık yapıldığını, müvekkilini dinleyenlerin hala görevde olduğunu ve bu kişiler hakkında bir işlem olmadığını, bunun da bir ayrımcılık olduğunu vurguladı. Avukat Çalış, şöyle dedi: “Bu konuya ilişkin olarak haricen, müvekkilimle yaptığımız detaylı araştırma neticesinde M.K. hakkında alınan dinleme kararının evraklarında hala görevde olan yani hala üst düzey devlet ve emniyet görevlilerin imzasının ve katkısının bulunduğu hususuydu. Bu demek oluyor ki şüpheliler arasında bir ayrım yapılıyor ve bu hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal değerleri olan kanun önünde eşitlik ilkesini hiçe saymak anlamına geliyor. Velev ki müvekkilimin dinleme kararı yasalara uygun diyelim, bu tezden yola çıkarak diğer dinleme kararlarının da hukuka uygun olduğu şeklinde rapor düzenlenmesi gerekmekteydi. Ancak belirttiğim üzere şüpheliler arasında açıkça ayrım yapıldığı burada ortaya çıkmaktadır.

“OPERASYONU KOM’UN YAPMASI TARAFSIZLIĞI ŞÜPHEYE DÜŞÜRMÜŞTÜR”

Polise yönelik yapılan operasyonun KOM Şube tarafından yapılmasının da düşündürücü ve operasyonun tarafsızlığına gölge düşürdüğünü aktaran Avukat Çalış, “Sonuç olarak, Eskişehir ilinde KOM Şube tarafından yapılan bu operasyonun (tabi neden KOM şube tarafından yapıldığı konusunda da çok büyük tereddütlerim var) en başından tarafsızlığı şüpheye düşürülmüştür. Bir müşteki vekili olarak ceza hukukunun asıl amacının maddi gerçeğin açığa çıkması olduğunu belirtmek istediğim için bu açıklamayı yapmam zaruri olmuştur.” ifadesini kullandı.