Ankara Sincan ilçesinde yapılan cami ve imam hatip lisesi inşatından usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla gözaltına alınan 22 kişinin avukatı Mehmet Deveci, müvekkillerinin zaten ihale ile almış oldukları arsa üzerinde 99 yıllık intifa hakkı olduğunu söyledi. Deveci "99 yıl kullanım hakkı olan bir yeri satın almasına bile gerek yokken 'kimsenin aklına bir şey gelmesin' diye ihalede en yüksek parayı vererek satın aldıklarını ama buna rağmen birileri cezalandırmaya niyet etmiş ya diyorlar ki 'siz bu arsayı ucuza aldınız'" açıklamasını yaptı.

Avukat Mehmet Deveci, Sincan Etimesgut Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nde (SİSİAD) düzenlediği basın toplantısında yaşanan süreç hakkında bilgi verdi.

Aralarında işadamlarının da bulunduğu müvekkillerinin Başbakanlık Teftiş Kurulu’ndan gelen bir raporla suçlandığına dikkat çeken Avukat Deveci, Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun normalde savcılıklara bir rapor verme uygulaması olmadığına ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bu bir defa çok tuhaf bir durumdur. Başbakanlık hangi şirketin işine müdahil oluyor da rapor veriyor. Başbakanlık bize göre bu davada bir taraftır. 17 Aralık’tan sonra başlayan bu uygulamada ‘Dernekler Masası’, ‘Savcılık’, Belediye ve Başbakanlı Teftiş Kurulu eş zamanlı olarak müvekkillerin üzerine yürümeye başladılar. Dolayısıyla rapor ne derece objektif olabilir.’’

Deveci, soruşturmayı hukuk tarihinin yüz karası olarak niteleyerek "Hiçbir delil ve emare olmamasına rağmen eldeki iletilerin sahtecilik olduğu ortaya çıkmasına rağmen tanıkların yalancı olmasına rağmen bilirkişilerin aleyhte hiçbir beyanları olmamasına rağmen yapılan şey bu insanları tutuklamak ve teftiş kurulu raporunda da olmamasına rağmen şirketlerine kayyum atayarak el koymaktır. Defaatle dilekçe verilerek savcılık makamına bu kayyumları denetim kayyumuna çevirin dediğimiz halde savcılık ‘hayır’ dedi. Bu soruşturma hukuk tarihinin yüz karası bir soruşturmadır. Bir kumpasla yürümektedir. Masum insanlar içeridedir istinat edilen suçların hiçbirisini işlememişlerdir.’’ ifadelerini kullandı.

‘2010 YILINDA BİR HUKUKSUZLUK YAPILDIYSA 214’E KADAR NİYE BEKLEDİN’

Müvekkillerinin 2010’da bir ihaleye fesat karıştırmakla suçlandıklarını dile getiren Avukat Mehmet Deveci açıklamasında, " 2010 yılında bir hukuksuzluk yapıldıysa 2014’e kadar niye bekledin? Müvekkillerin ihale ile almış oldukları arsa üzerinde zaten 99 yıllık intifa hakkı 1970’li yıllardan beri var. Yani 99 yıl kullanım hakkı olan bir yeri satın almasına bile gerek yokken kimsenin aklına bir şey gelmesin diye ihalede en yüksek parayı vererek satın almışlardır. Ama buna rağmen birileri cezalandırmaya niyet etmiş ya diyorlar ki siz bu arsayı ucuza aldınız. Belediye ihaleye çıkartmış biz de almışız birinin girmesine mani mi olmuşuz. İhale bedelini biz mi belirlemişiz. Belediye belirlemiş Başkanı tasdik etmiş Büyükşehir Belediyesi onaylıyor. İçişleri Bakanlığı bunda sıkıntı yok diyor. Ama buna rağmen ihalede yanlışlık yapıldığı bir usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla müvekkillerin üzerine yürünüyor. Süreci belirleyende Büyükşehir Belediyesi ve Sincan Belediyesidir müvekkillerin isteseler de bu sürece müdahil olması söz konusu olmayacağına göre savcılık makamı bu soruşturmayı ısrarla yürütüyor olmasının bir mazereti olamaz.’’ değerlendirmesinde bulundu.