Tahliye kararına rağmen tutukluluğu devam eden polislerin avukatı Ahmet Arslan, savcının önünde mahkemenin verdiği kararla birlikte kendi yazdığı kararın bulunduğunu ancak kendi kararını imzalama konusunda vicdanen rahatsız olduğunu söyledi. Avukat Esen Çetin ise yaşanan süreçte Anayasanın 19 ve 138 sondaki kararlarının ihlal edildiğini belirterek şuanda Anayasa'nın yürürlükten kaldırılmış vaziyette olduğunu vurguladı.

32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve tutuklu polisler hakkında verdiği tahliye kararıyla ilgili müzekkerenin nöbetçi savcı tarafından Silivri Cezaevi'ne gönderme süreci devam ediyor.

Süreçle ilgili açıklama yapan polis avukatlarından Ahmet Arslan, savcının kararı inceleme işleminin devam ettiğini söyledi. Savcının aslında böyle bir görevinin de olmadığının altını çizen Arslan, “Biz az önce görüştük savcı beyle. Savcı bey önüne gelen bir karar konusunda aslında yorum yapma yetkisine sahip değil. Savcı buradaki rolü sadece mahkemenin vermiş olduğu kararın müzekkeresini Silivri Cezaevi'ne gönderme yükümlülüğü. Savcının buradaki rolü adeta bir posta muamelesi havale işlemi yapacak. Fakat önüne gelen kararı uygulamama yönünde bir baskı oluşmuş bundan dolayı da savcı ciddi bir tereddüt altında. 'Bana biraz daha müsaade ederseniz tekrar inceleyeyim' vicdani muhakemesi ile sanırım olumlu bir karar çıkacağı yönünde bir beklentimiz var. Fakat çok ciddi bir baskı olduğunu da bir şekilde hissedebiliyoruz oradaki konuşmalarımızda. Şuan savcı beyin önünde bir karar var. Sayın mahkemenin yazmış olduğu bir kararla birlikte, savcının kendi yazmış olduğu bir karar var. Fakat o kararı imzalayıp imzalamama konusunda çok ciddi bir tereddütü var. Vicdanen herhalde verdiği karara kendisi de inanmıyor. Zaten böyle bir karar verme yetkisi yok. Acaba ikinci karara dayanarak 10 Sulh ceza hakiminin vermiş olduğu hukuksuz ikinci karara dayanarak bunu bekletmekte fakat vicdanıyla da ciddi şekilde muhasebe yaşamakta. Sayın savcının burada kendisine yapılan baskılarla vicdanı arasındaki gel-git yaşaması inşallah o gelgitleri de aşar. İnşallah yiğit bir hukukçu olarak adını tarihe yazdırır diye düşünüyoruz.” dedi.

ANAYASANIN RAFA KALKMASI UYGULANMAMASI SÖZ KONUSU

Avukat Esen Çetin ise yaşanan süreçte Anayasanın 19 ve 138 sondaki kararlarının ihlal edildiğini söyledi. Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: “Şuan müzekkerelerin cezaevine gönderilmemesi Anayasanın 19. maddesindeki kişi özgürlüğü ve güvenliğinin ihlali olduğu gibi aynı zamanda anayasamızın 138 sondaki yargı kararlarının uygulanmaması gibi, Anayasanın rafa kaldırılması gibi, Anayasanın uygulanmaması gibi bir durum söz konusu. Şuan yani anayasa yürürlükten kaldırılmış vaziyette.”