Kayseri’de Melikşah Üniversitesi'ne yapılan baskın ve soruşturma kapsamında gözaltına alınan 7 kişi serbest kaldı. Serbest bırakılan işadamlarının avukatlarından Süleyman Gürkök, adliye çıkışında yaptığı açıklamada, “Eğitime gönül veren insanlara algı operasyonu üzüntü vericidir” dedi.

16 Eylül'de sabah saatlerinde Melikşah Üniversitesi'ne yapılan polis baskını kapsamında, içerisinde üniversitesinin Mütevelli Heyet Başkanı olan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Memduh Boydak'ın da aralarında bulunduğu 5 işadamı ve 2 üniversite çalışanı gözaltına alındı. Önce emniyet, sonrasında adliyeye getirilerek savcılıkta ifade veren işadamlarından Memduh Boydak, Ahmet Türkmen, Kayseri Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Filiz, adli kontrol şartı ile nöbetçi mahkemeye sevk edilmişti. Nöbetçi mahkeme hakimi tarafından dosyada yapılan inceleme ve işadamlarının ifadesi alındıktan sonra verilen kararda her 3 işadamı adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Savcının tutuklama talebiyle sevk ettiği 2 işadamı ile 2 üniversite çalışanının nöbetçi mahkemedeki ifade verme işlemi sabah saatlerine kadar devam etti. Mahkeme 4 kişi hakkında adli kontrol şartı ile serbest bırakma kararı aldı. Özel eşyalarını teslim alan işadamları ve üniversite çalışanları adliye binasından çıktı. Dışarda bekleyen akrabaları ve dostları geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Çıkışta 4 kişinin avukatları adına açıklama yapan Avukat Süleyman Gürkök, “İki gündür Türkiye gündemine yansıyan paralel bir gündem de Kayseri’de vardı. Algı operasyonu başlamıştı. Soruşturmada gizlilik kararı olduğu için detaylı bilgi veremiyorum. İddialar, Kayseri'nin onuru, medar-ı iftiharı işadamı, bir kısım işadamları ve ülkenin önemli bir eğitim müessesesi hakkında ipe sapa gelmez saçma sapan iddialarla bir operasyon başlatılmıştı. Soruşturma açısından ve niteliği açısından insanları çağırsanız ve bilgisine başvursanız rutin şekilde yürütülebilecek nitelikte iken, maalesef bu olay bu dosya algının bir parçası halinde yürütülerek Türkiye gündemine taşınarak sabah gözaltılarıyla operasyon yapıldı. Gecenin bu saatinde halkımıza şu mesajı vermek istiyorum. Türkiye’de hala hukuk olduğuna vicdanım kanaat getirdi. Savurmalarımız dinlendi. Ve vicdanı hür hakim tarafından olması gereken şekilde evet masum insanlar hakkında serbest bırakma kararı verdi. Adli kontrolle. Üzüldüğüm şu. Eğitime istihdama ticaretle ülkesine vergi veren insanlara yürütülen bu algı operasyonu üzücüdür” diye konuştu.

Haklarında gözaltı kararı bulunan 11 kişiden 4 işadamının, geçen hafta iş seyahati nedeniyle yurtdışına çıktıkları ve emniyete gelemedikleri belirtiliyor. İşadamlarının yurtdışından döner dönmez haklarındaki iddialarla ilgili emniyete giderek ifade vermeleri bekleniyor.