PAK Eğitim İşçileri Sendikası Avukatı Mehmet Kasap, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) hazırladığı 'özel eğitim kursu' yönetmeliğinde özel teşebbüsü sınırlandırma ve engelleme niyetinin olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bugün yaptığı basın toplantısında Anayasa Mahmekesi'nin (AYM) dershaneler kararı sonrası yeni bir yönetmelik hazırladıklarını açıkladı. Yönetmeliğin yarın Resmi Gazete’de yayımlanacağını söyleyen Bakan Avcı, dershanelerin özel eğitim kurumları adını alacağını belirterek, “Kurs yönetmeliğinde sınıflandırılmış olan bilim gruplarından istedikleri 3 tanesiyle ilgili kurs açabilecekler. Kurs yapılan sınıflarda öğrenci sayısı 16’yı geçemeyecek.” dedi.

“YÖNETMELİKTE ÖZEL TEŞEBBÜSÜ SINIRLANDIRMA VE ENGELLEME NİYETİ VAR”

Bakan Avcı’nın bu açıklamasına PAK Eğitim İşçileri Sendikası avukatı Mehmet Kasap tepki gösterdi. MEB'in söz konusu yönetmelikle Anayasa Mahkemesi’nin kararını uyguluyormuş gibi yaptığını ifade eden Kasap, Cihan Haber Ajansı () muhabirine yaptığı değerlendirmede, “Önce hiç tanımadığını söylemişti, şimdi geri adım atmış gibi görünüyor. Eğitim ve öğretim hakkı açısından, 3 dersle sınırlı olması açından özel kurslar açacağını söylüyor. Ama AYM’nın kararı sadece eğitim öğretim hakkına değil, özel teşebbüs hürriyetine de dayanıyordu. Kurumlara, eğitim yatırımcılarına yeni bir ruhsat alma zorunluluğu getirilerek yasa ile yapamadığını yönetmelik ile yapmaya çalışıyor. Yönetmelikte özel teşebbüsü sınırlandırma ve engelleme niyeti var.” şeklinde konuştu.

“SEN KENDİ SINIFLARINDA SANKİ 16 KİŞİ İLE Mİ EĞİTİM VERİYORSUN?”

Avukat Kasap, sadece 3 ders verilecek olmasına, “Niye 8-9 dersten sınava tabi tutuyorsun o zaman? 3 ders bir eğitim kurumdan, 3 ders bir eğitim kurumdan mı alınacak? Öğrenci sayısını 16’ya düşürüyor. Bu, maliyetlerin artması demek. Önceden 24 kişiye kadar kayıt yapılabiliyordu. Sen kendi sınıflarında sanki 16 kişi ile mi eğitim veriyorsun? Nasıl oluyor da özel eğitim kurumlarını sınırlandırmak istiyorsun?” diyerek tepki gösterdi.