Dershane öğretmen ve personellerini temsil eden Pak Egitim İş Sendikası Hukuk Müşaviri ve Avukat Mehmet Kasap, “Anayasa Mahkemesi’nin iptalini de çok isabetli buluyorum. Dünyaya da rezil olmaktan kurtulduk. Çünkü özel ders ve dershaneyi dünyada yasaklayan ikinci ülke yok. Buna Kuzey Kore, Çin dahil yani en anti demokratik ülkelerde bile, özel ders yasaklamayı, takviye kurs yasaklamayı kimse düşünememiş” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin kapatılmasına yönelik iptal kararını değerlendiren Kasap, "Hep yanlış mecrada tartışıldı. Hep bina hep dershaneler üzerinden tartışıldı. Halbuki burada onbinlerce insanın hikayesi var. Burada öğretmenlerin işsiz kalması, öğrenci ve velilerin mağduriyeti söz konusu. Özellikle orta ve dar gelirli vatandaşlarımız için özel ders aldırma imkanı olmayan, özel kurs verme imkanı olmayan velilerimiz açısından büyük bir mağduriyeti söz konusu olacaktı. Bu konudaki haklı eleştirilere ve bu konudaki kamuoyu vicdanına gerçekten Anayasa Mahkemesi cevap verdi. Biz başından beri şunu söyledik yine; Anayasa Mahkemesi üyeleri sonuçta bu milletin içinden çıkan insanlar, bu hâkimlerin kendi çocukları, torunları, belki akrabaları, konu komşusu hepsi bu mağduriyeti yaşayan insanlar. Bu mağduriyetlerin son bulması adına Anayasa Mahkemesi üyeleri bir duyarlılık gösterdiler ve bu yasanın iptali yönünde karar verdiler. Tabi adli tatil 20 Temmuz itibariyle doluyor, Anayasa Mahkemesi’nde adli tatil diye bir kurum, müessese yok fakat üyelerin tatile çıkması söz konusu 20 Temmuz’dan sonra. Hemen öncesinde birkaç gün öncesinde böyle bir karar vermiş olması, çok isabetli oldu. Çünkü 1 Eylül itibariyle dershanesinin kapatılması yasasının verilen süresinin dolması olacaktı. O yönüyle de tam zamanında verilmiş bir karar oldu. Belki biraz gecikti. Gecikmesinin şöyle güzel bir tarafının olduğunu düşünüyorum; velilerin öğrencilerin yaşayabileceği sorunları görmüş olduk” diye konuştu.

“DÜNYAYA DA REZİL OLMAKTAN KURTULDUK”

Yasanın alelacele yapıldığını söyleyen Kasap, ”Eğitim sisteminin tamamı, bütünü ele alınmadan, alelacele hazırlanmış bir yasaydı. Bu torba yasadan çok çektik biliyorsunuz. Yine böyle bir torba yasa da Milli Eğitim sisteminin bütünün ele alınmadan alelade verilen bir karar, yapılan bir kanundu. Bu yönüyle Anayasa Mahkemesi’nin iptalini de çok isabetli buluyorum. Dünyaya da rezil olmaktan kurtulduk. Çünkü özel ders ve dershaneyi dünyada yasaklayan ikinci ülke yok. Buna Kuzey Kore, Çin dahil yani en anti demokratik ülkelerde bile, özel ders yasaklamayı, takviye kurs yasaklamayı kimse düşünememiş" ifadelerini kullandı.

“BÜYÜK BİR YANLIŞTAN DÖNÜLDÜĞÜNÜ DÜŞÜNÜYORUM”

Alınan kararla birlikte gerçekten son derece vicdanlı hakimlerin olduğunu da gördüklerini söyleyen Kasap, "Çünkü biz sunum yaptık geçen hafta Çarşamba günü son olarak. Aslında Perşembe günü bu karar açıklanacaktı. Fakat bir üyenin annesinin vefatı dolayısıyla bu güne kalmıştı karar. Bugün yapılan toplantı öncesinde Çarşamba günü çok dikkatli bir şekilde dinlediler üyeler, çok dikkatli bir şekilde notlarını aldılar. Çok duyarlı olduklarını da görmüş olduk vermiş oldukları bu kararla. Büyük bir yanlıştan dönüldüğünü düşünüyorum. Bence burada en çok şükretmesi ve bu karardan dolayı memnun olması gereken kurum Milli Eğitim Bakanlığı. Gerçekten Milli Eğitim Bakanlığı tam bir eğitimde kaosa yol açacak böyle bir yasanın Anayasa Mahkemesi’nden dönmüş olmasından dolayı en çok onların mutlu olması lazım. Çünkü en çok eleştiriler onlara yönelecekti. En ciddi eleştirilerden nasibini onlar alacaklardı. Böylelikle bir yanlışın önüne geçilmiş oldu. Tabi burada teşekkür edilmesi çok kişi, kurum ve kuruluş var. Başta Anayasa Mahkemesi’nin değerli üyeleri, sonradan bu yasayı gerçekten bugüne kadar yasaklarla birlikte anılan ve yasakların önünü açtığını bir parti CHP’nin bu yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürmüş olması çok manidar. Bütün milletvekillerinin imzasıyla. CHP 145 sayfalık çok ayrıntılı bir şekilde bizim de inceleme şansımız oldu. 145 sayfalık çok ayrıntılı bir başvuru, bir iptal dilekçesini Anayasa Mahkemesi’ne sundu. Bu yönüyle de biz CHP’ye teşekkür etmek istiyoruz. Çok kişinin mağduriyetine engel oldukları için” şeklinde konuştu.