Afyonkarahisar Barosu’na kayıtlı avukat Umut Kılıç’a Cumhurbaşkanı’na hakaretten 1 yıl 6 ay, kurul halinde çalışan kamu görevlisine hakaretten ise 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, Kılıç’a verilen cezaları erteledi.

Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık Umut Kılıç, Kılıç’ın avukatları Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin, Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, Avukat Kaya Yelek ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Muammer Cemaloğlu katıldı.

Avukat Umut Kılıç, mülakat sonrası hakkında tutulan tutanağı kabul etmediğini söyledi. Kılıç ayrıca tutanağı düzenleyen kurul üyelerinin de dinlenmesini istedi. Mahkeme Kılıç’ın taleplerini reddetti. Söz alan Erdoğan Vekili Muammer Cemaloğlu, meslektaşı olan Kılıç’ın sanık olarak bulunmasından dolayı üzüldüğünü aktardı.

Karar öncesi son sözünü söyleyen sanık Umut Kılıç, bir avukat olarak yargılanmada sanık olarak bulunduğu için üzgün olduğunu aktardı. Mülakat sonrası sadece sistem eleştirisi yaptığını vurgulayan Kılıç, hakkında asılsız tutanak tutulduğunu ve cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhurbaşkanına görevinden dolayı hakaret etmediğini ifade etti. Kılıç, beraatını istedi.

Kararı açıklayan mahkeme, sanık Kılıç’a Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası veren mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti. Mahkeme ayrıca Kılıç’a kamu görevlisine görevinden dolayı hakaretten 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Kılıç’ın kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevinden dolayı hakaret ettiğini belirten mahkeme, cezayı dörtte bir oranında artırarak 1 yıl 10 ay 15 gün hapse yükseltti. Mahkeme bu ceza için de hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

İDDİANAME

Adli Yargı Hakim ve Savcılık Sınavı’nın yazılı aşamasından sonra mülakata katılmak üzere Ankara'ya gelen Afyonkarahisar Barosu’na kayıtlı Avukat Umut Kılıç, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret ve kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret’ suçlarından dolayı tutuklanmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Muharrem Ürgüp, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Vedat Ali Tektaş, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Feyzullah Taşkın, Adalet Akademisi Başkan Yardımcısı Rıfat İnanç ve Adalet Akademisi üyesi Eyüp Sarıcılar müşteki olarak gösterilmişti.