Avukatlık bürosunda işe başladığı gün avukat Ö.Ç. tarafından taciz edildiğini iddia eden 20 yaşındaki C.Ç.'nin şikayeti üzerine Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamada karar çıkmadı. Bugünkü duruşmada olaya gözcülük yapmakla suçlanan tutuksuz sanık M.R.B.’nin savunmasının alınması için zorla mahkemeye getirilmesine karar verildi. Sanık Ö.Ç’nin ise delillerini toplanması için dava 15 Temmuz 2015'te ertelendi. Mağdur avukatlarının sanıkların tutuklanması talebi de reddedildi.

İddiaya göre Nisan 2014'te Osmangazi İlçesi’nde Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde avukatlık bürosu bulunan Ö.Ç.’nin yanına iş başvurusu için gelen C.Ç. görüşmenin ardından işe alındı. Aynı gün doğum günü olan avukat Ö.Ç. için düzenlenen doğum günü partisine katılan C.Ç. diğer davetlilerin gitmesinin ardından evde sanık ile yalnız kaldı. Ö.Ç., C.Ç. ile pasta yiyerek viski içti. Kendinden geçen C.Ç. uyandığında üzerindeki elbiselerin çıkarılmış olduğunu ve tecavüze uğradığını öne sürerek Çarşı Polis Merkezi’ne giderek şikayetçi oldu.

Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasında mahkeme, sanık M.R.B.’nin 04.09. 2014 tarihinde duruşmada üzerine atılı suçun kanunda ön görülen cezanın alt sınırına göre savunmasının müdafi huzurunda alınması gerekirken alınmadığı anlaşıldığından yeniden savunma hakkı tanınması gerektiğine hükmetti. Sanık M.R.B.’nin yargılamanın sürüncemede kalmaması göz önüne alınarak savunması alınmak üzere zorla getirilmesine karar verdi. Ayrıca delillerin toplanma oranı, yargılamanın geldiği aşama göz önüne alınarak bu aşamada gerekli görülmediğinden sanıkların tutuklanmasına ilişkin talebin reddine karar verildi. Duruşma sonunda davanın 15 Temmuz 2015 günü saat 10.50’ye ertelenmesine oy birliği ile karar verildi.

ER GEÇ ADALET YERİNİ BULACAK

Sanık avukatı Av. Nevin Canbaz, çıkışta yaptığı açıklamada, “Maalesef sanıklar tutuklanmadı, açıkçası ben şunu söylemek istiyorum: Suç işleyenler suça ortak olanlar serbest; mağdur ve mağduru savunanlar ise kaçmak ve saklanmak zorunda bırakılmıştır. Ama biz yine saklanmak ve kaçmak zorunda kaldığımızı düşünmüyoruz. Bu dava devam ettiği müddetçe, sonuçlanana kadar, hem mağdurun yanındayız, hem de mağdur sıfatımız var bu dosya sebebiyle. Ancak hiçbir şekilde geri adım atma niyetimiz yok. Adalet tecelli edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz. Bizlere destek devam ediyor. Neticede bu dava ve mücadele bitmez, yorum yapmak istemiyorum ama adalet er geç yerini bulacaktır.” dedi.

NEVİN CANBAZ’A DESTEK

Bu arada davaya müdahil oldukları gerekçesi ile Bursa Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Nevin Canbaz’a yapılan baskılar ve silahlı saldırı olayı nedeniyle Adliye Sarayı önünde basın toplantısı düzenlendi. Davadan çekilmesi için önce Canbaz’a ‘biri senin, diğeri kız için’ notu yazan ve içinde iki kurşun olan zarf gönderilmişti. Daha sonra da Nevin Canbaz’ın evi kurşunlanmıştı.

Duruşma öncesinde çok sayıda avukatın katıldığı basın açıklamasına destek olmak üzere Türkiye Barolar Birliği’nden Başer Çolak’da katıldı. İstanbul ve İzmir barolarından avukatların yaınsıra Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, Bursalı avukatlar, sivil toplum kuruluşları ve Bursa Kadın Platformu üyeleri de açıklama destek verdi.

Adliye önünde toplanan avukatlar ve sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Bursa Kadın Platformundan Elif Güven, erkek adalet değil, gerçek adalet istediklerini belirterek, şöyle konuştu: “Her gün kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz haberleri ile sarsılıyoruz. Bursa’da avukatlık yapan Ö. Ç’nin iş görüşmesine gelen kadın arkadaşımıza tecavüz etmesi ile başlayan hukuki süreç, kadına yönelen büyük bir tehdit ve saldırı ile devam ediyor. Kışkırtılan erkeklik, kadına yönelik şiddet ve taciz ve tecavüzü kendisi için bir hak olarak görüp, genellikle yaptıklarının hesabının sorulmayacağına, hesap sorulsa dahi mahkemelerin iyi hal, haksız tahrik indirimi ile korunacağına olan güveni ile daha da saldırganlaşıyor. Bir kadının uğradığı bu cinsel saldırıya karşı sessiz kalmayarak konuyu mahkemeye taşıması kadın arkadaşımızı davadan vazgeçirmek için ailesinden, avukatına uzanan bir tehdit ve saldırı dalgasını beraberinde getiriyor.”

İLK 6 AYDA 141 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

‘Kadın dayanışmasını durduramazsınız, erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz’ yazılı pankart önünde yapılan basın açıklamasında konuşan HDP Bursa milletvekili Asiye Kolçak ise, kadın cinayetlerinin arttığına dikkat çekerek, şu istatistiki rakamları verdi: “Bu yıl Haziran ayında 21 kadın öldürülmüş, 9 kadın veya kız çocuğuna tecavüz veya taciz edilmiş. 2015’in ilk 6 ayında 141 kadın öldürülmüş, 58 kadına tecavüz edilmiş, 193 kadın yaralanmış, 145 kadın tacize uğramış.”