İstanbul, Ankara ve İzmir Barosu avukatları, İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nı protesto etmek için İstanbul Adliyesi’nde ‘Adalet Nöbeti’ tutmaya başladı. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, ”Ülkenin üzerine gerçekten de gök gürültülü sağanak bir hukuksuzluk yağıyor. Barolarımızın bütün mensupları ile beraber bu faşizme karşı olduğumuzu göstermek adına sabaha kadar adliyede bir adalet ve demokrasi nöbeti tutacağız.” dedi.

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bir araya gelen avukatlar, ‘Polis Devletine Hayır’ pankartı açtı. Eyleme, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Avukat Berra Besler, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan ve çok sayıda avukat katıldı.

Türkiye'de demokrasinin ortadan kaldırıldığını belirten Ümit Kocasakal, “Ülkenin üzerine gerçekten de gök gürültülü sağanak bir hukuksuzluk yağıyor. Bu yapılmak istenen sıradan bir yasa değişikliği değil. Bu bir rejim değişikliği. Demokratik rejimi ve hukuk devletini tamamen ortadan kaldıracak, faşist ve baskıcı bir sistemin yasalaştırılması çabasıdır bu. Bu yapılmak istene Anayasaya karşı bir darbe teşebbüsüdür. Daha açık söyleyeyim; yargıyı tamamen idareye, kolluğa, polise ve mülki amirlere devrediyorlar. Hiçbir hukuk devletinde yargı kararı olmadan polis insanları gözaltına alamaz. Hiçbir ülkede yargı kararı olmadan kişilerin üstü, aracı aranamaz. Hiçbir hukuk devletinde yargı kararı olmadan polis amirinin emri ile insanların telefonu aranamaz.” diye konuştu.

‘POLİS, İKTİDARIN ORDUSU HALİNE GELMEKTEDİR’

Hukuk devletinde terör ve suçla mücadele edilebileceğini anlatan Kocasakal, “Ama bunun bir sınırı vardır. O sınır demokratik hukuk sınırının gerekliliğine uygunluk ve orantılılıktır. Getirilmek istene düzenle birlikte polis adeta iktidarın silahlı gücü ve ordusu haline gelmektedir. Hiç kimsenin hukuki güvencesi kalmamaktadır. O yüzden biz diyoruz ki bu bir rejim değişikliğidir. Hiçbir parlamento çoğunluğu bunu yapmaya sahip değildir. Biz hukukçular olarak böyle bir değişikliği kabul etmiyoruz. Bunu tanımayacağımızı ilan ediyoruz. Hiçbir hukuk devletinde polise bu kadar fütursuzca polise silah kullanma yetkisi veremez. İnsanların can güvenliği bu kadar tehdit altına alınamaz.” açıklamasını yaptı.

Yarına kadar adliye içinde nöbet tutacaklarını vurgulayan Kocasakal, “Dolayısıyla bugün biz Ankara ve İzmir Barosu Başkanımız ile bütün mensupları ile beraber bu faşizme karşı, bunun adı açıkça faşizm ve sivil diktadır. Ve bunun yasal alt yapısını hazırlama çabasıdır. Buna karşı olduğumuzu göstermek adına sabaha kadar adliyede bir adalet ve demokrasi nöbeti tutacağız.” şeklinde konuştu

Demokrasi vurgusu yapan Ankara ve İzmir Barosu Başkanları da, burada birer açıklamada bulundu. Ardından avukatlar, ‘Adalet Nöbeti’ tutmak için adliyenin içine giriş yaptı. Bu sırada ümit Kocasakal'ın şarkılarla arkadaşlarına destek olduğu görüldü.