Adli Yargı Hakim ve Savcılık Sınavı’nın yazılı aşamasından sonra mülakata katılmak üzere Ankara'ya gelen Afyonkarahisar Barosu’na kayıtlı avukat Umut Kılıç, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret ve kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret’ suçlarından dün tutuklandı. Tutuklamaya itiraz eden avukatlar Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, tutuklanma kararında imzası bulunanların açıkça suç işlediklerini söyledi.

Kılıç’ın tutuklanmasına tepki için avukatlar Ankara Adliyesi içinde bulunan Ankara Barosu önünde toplandı. Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin ve Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt öncülüğünde avukatlar, Kılıç hakkında tutuklama kararı veren Sulh Ceza Hakimi’nin odasının önüne yürüdü. Burada slogan atan avukatlar daha sonra basın açıklaması için Ankara Adliyesi önünde toplandı.

Yüzlerce avukatla birlikte yasal hakları olan itiraz dilekçesini imzalatmak için gittiklerinde hiçbir Sulh Ceza Hakimi bulamadıklarını belirten Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, meslektaşlarının bu isnat ile tutuklanmasının hukuk garabeti olduğunu kaydetti. Demokratik bir hukuk devletinde hiçbir vatandaş, yargısal ve kamusal bir meslek ifa eden hiçbir avukatın hakaret isnadı ile tutuklanamayacağını vurgulayan Canduran, "Meslektaşımızın kaçma şüphesi yoktur. Hakaret suçunda karartılabilecek bir delil yoktur. Suçun mağdurlarına baskı kurması imkanı yoktur. Anılan şartlarda ve kendisine isnat edilen suçun kovuşturulmasının dahi izne bağlı olduğu göz önüne alındığında meslektaşımızın tutuklanması kanuna aykırıdır. Bu kararda imzası bulunanlar açıkça suç işlemişlerdir." ifadelerini kullandı.

Canduran ayrıca hakaret suçu ile tutuklama talep eden Cumhuriyet savcısı ve talebi kabul ederek tutuklama kararı veren Sulh Ceza Hakimi hakkında gerekli tüm yasal işlemlerin yapılacağı bilgisini verdi.