Kahramanmaraş Barosu'na kayıtlı avukatlar, bağımsız, tarafsız, adil bir yargı sisteminin kurulması için parlamentonun harekete geçmesi gerektiğini deklare etti.

Kahramanmaraş Baro Başkanı Avukat Metin Doğan, hukukta savunmayı güçlendirecek yeni bir yargı sisteminin oluşması için yasal düzenleme yapılması gerektiğini açıkladı. Baroya kayıtlı avukatlarla birlikte basın açıklaması yapan Doğan, 17 Aralık sürecinin ardından hukuk sisteminin bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğinin ortaya çıktığını belirtti.

Eski Türkiye özleminde olanların 'Gezi' olayları ile başaramadıkları ülkenin istikrarını bozma hedefine yolsuzluk algısı üzerinden ulaşmayı amaçladıklarını ifade eden Doğan, demokratik bir hukuk devleti kurmak ümidiyle yapılan hukuk reformunun da derin ve paralel güçler tarafından engellendiğini ifade etti.

HSYK üyelerinin tamamının ya da çoğunluğunun TBMM tarafından seçilmesi ve anayasa uzlaşma komisyonu tarafından uzlaşılan yargıya dair maddelerin hayata geçmesinin elzem olduğunu kaydeden Doğan, "Kapalı devre ve tek sesli halka hesap verilebilirliği olmayan seçim sistemlerinin ülkeye zarar verdiği bir kez daha tecrübe edilmiştir. Yargının halkımızın tüm renklerini taşıyan bir yapıya kavuşması bugün ülkemizin en öncelikli meselesi haline gelmiştir" diye konuştu.

17 Aralık sürecinde yaşananların yargı erkini bir kez daha tartışılır hale getirdiğini dile getiren Doğan, şöyle devam etti:

"Yargı içinde yapılanan bir takım güç odakları, paralel devlet heveslileri kolluktaki uzantılarını da kullanarak milli iradeyi tanzim etmeyi amaçlamaktadırlar. Bir takım küresel güçlerin, bölgesel bir güç olan ve dünyanın ilk on devleti arasına girmeyi hedefleyen ülkemizin siyasi ve ekonomik istikrarını jüristokrasi heveslileri aracılığıyla bozmaya çalışmasına da asla izin verilmeyecektir. Yaklaşan yerel seçimlerde seçmen iradesini yolsuzluk algısı üreterek etkileme çalışmalarını masum soruşturmalar olarak nitelendirmek milletimizin zekası ile alay etmektir. Bu yaz yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini manipüle etmek isteyen siyaset mühendisleri hazırladıkları senaryolarını bazı yargı mensupları ve onlarla birlikte hareket eden emniyet görevlileri aracılığıyla sahneye sürmüşlerdir. Milletimizin iradesini şekillendirmek isteyenler dün olduğu gibi bugün de halkımızın sağduyusunda boğulacaklardır."

17 Aralık sürecini organize edenlerin bir kısım yardım teşkilatları ve Milli İstihbarat Teşkilatı üzerinden devletin itibarını aşındırmayı amaçladıklarını ve bu durumu kaygı ile izlediklerini söyleyen Doğan, "Uluslararası arenada kendilerine destek bulmak isteyen bu paralel yapının ülkemizi bir takım radikal örgütlerle iş tutar gösterme çabalarını milletimiz asla affetmeyecektir. Bu vesileyle silahların eşitliği ilkesi hukukumuza girmeli, avukatlar ve savcıların eşit şartlarda çalışması için gerekli anayasal ve yasal düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmelidir" ifadelerini kullandı.

Adli kolluk yönetmeliğinde yapılan değişiklik üzerinden koparılan fırtınaların derin odakların amaçlarının gizlenmesine hizmet ettiğini işaret eden Doğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Adli kolluğun amiri savcılardır ve kolluk savcıdan aldığı emirleri yerine getirmede üstüne bilgi vermek zorunda değildir diyenlerin valinin ve emniyet müdürünün bilgi sahibi olmadığı soruşturma dosyalarından bir kısım basın mensuplarının aylar öncesinden haberinin olmasını delillerin ve dinleme kayıtlarının çarşaf çarşaf medyada yayınlanmasını görmezden gelmeleri manidardır. Başsavcı adına soruşturma yürüten savcıların kamuoyunda büyük fırtınalar koparacak soruşturmaları gizlemeleri, uyap ortamına sahte isimler girerek paralel devletin emniyetteki uzantıları ile delil toplama ve delil oluşturma çabalarını da hukuk ile izah etmek mümkün değildir. Unutulmamalıdır ki demokratik ülkelerde krizden kurtuluşun yegane yöntemi daha fazla demokrasidir. Millet iradesinin temsilcisi olan parlamento acilen harekete geçmeli, bağımsız, tarafsız adil bir yargı sisteminin kurulması için gerekli anayasal ve yasal düzenlemeleri yapmalıdır. Yeni düzenlemeler yapılırken güçlü bir savunma inşasının adalete ulaşmak için vazgeçilmez olduğu unutulmamalıdır. Yüce meclisi tarihsel sorumluluk bilinci ile hareket etmeye ve adil yargının oluşabilmesi için gerekli yasal düzenlemeleri yapmaya davet ediyoruz."