Antalya Side antik kentte 2015 yılı yaz dönemi kazı çalışmaları başladı. Antik kentte 1947 yılından bu yana süren kazı çalışmalarının bu sene üç ay süreceği belirtildi.

Tarihi ören şehirde 63 yıl önce Türkiye'nin ilk arkeologları arasında yer alan Ordinaryüs Prof.Dr. Arif Müfid Mansel tarafından yapılan kazı çalışması 7 yıldır Anadolu Üniversitesi tarafından yapılıyor. Kazı başkanlığını ise Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı tarafından yürütülüyor.

Anadolu Üniversitesi'nin kazı çalışmalarına 4 yıldır Avusturya'dan gelen arkeologlar eşlik ediyor. Avusturyalı arkeologlar kazı çalışmasını Avusturya Akademy Üniversitesi Arkeloloji Bölümü arkeoloğu Prof. Dr. Andreas Pölz öncülüğünde 5 kişilik ekiple yapıyor. Kazı çalışmalarını Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof.Dr. Alanyalı'nın öncüğünde yaptıklarını belirten Pölz, "Side Antik Kent tarihi ve arkeolojik varlık zenginliğiyle dünyanın sayılı tarihi ören yerlerinden biri. Side'nin dünya turizminde de özel bir yeri var. Side'de kazı çalışması yapmak bizim için bir onur. Side ayakta kalan tarihi ve erkeolojik zenginliğiyle büyüleyici bir yer." dedi.

68 YILDA ANTİK KENTİN YÜZDE 10'U GÜN YÜZÜNE ÇIKARILABİLDİ

Antik kentin gün yüzüne çıkması için 68 yıldır Prof.Dr. Arif Müfid Mansel, Prof.Dr. Jale İnan, Prof.Dr. Haluk Abbasoğlu, Prof.Dr. Zeynep Ahunbay, Dr. Ülkü İzmirligil, Prof.Dr. Mehmet Özhanlı ve Prof.Dr. Hüseyin Alanyalı tarafından kazı çalışması yapılıyor. 68 yıl içinde bugüne kadar antik kentin yüzde 10'unun gün yüzüne çıkarılabildiği, tamanının ise 4 asırda ancak ortaya çıkacağı belirtiliyor.