Samsun’un Salıpazarı ilçesine bağlı Avut (Köyü) mahallesinde geleneksel hale gelen Hıdırellez Şenlikleri'nin bu yıl 16.sı yapılacak.

Bu Pazar, Salıpazarı ilçesi Avut köyü futbol sahasında yapılacak olan 16. Hıdırellez Şenlikleri'ne herkesin davetli olduğunu söyleyen Avut Muhtarı Hüseyin Gürkan, "O gün yerel sanatçılar söyledikleri türkülerle izleyicilere coşkulu anlar yaşatacak. Semah ekibi tarafından semah gösterisi düzenlenecek. Piknikler yapılacak. Yarışmalar düzenlenecek. Her yıl geleneksel olarak yaptığımız Hıdırellez şenliklerimize daha fazla insan geliyor ve burada şenliğimize katılıyor. Biz şenliğimizin bu sene 16.’sını düzenliyoruz. Ömrümüz yettiğince şenliğimizi devam ettireceğiz ve inanıyorum ki bizden sonraki nesillerde şenliğimizi devam ettirmeyi sürdürecekler." dedi.

İnanışa göre iyileri mükâfatlandırıp, kötüleri cezalandıran, zorluklarda yardımcı olan ve bolluğa kavuşturan Hızır'ın İlyas Peygamberle buluştuğu 6 Mayıs, bir bayram olarak binlerce yıldır kutlanıyor. Bölgede de 6 Mayıs harici o hafta çeşitli şenlikler yapılıyor. "Hızır" ve "İlyas" kelimelerinin halk arasındaki telaffuzundan aldığı bilinen Hıdırellez, Türk dünyasının mevsimlik bayramı olarak "kış mevsiminin bitip, sıcak yaz günlerinin başladığını" müjdeliyor.