Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) temalı Aşk-ı Nebi sergisi Ayasofya’da açıldı. 63 Hilley-i Şerif'in bulunduğu sergi 10 Haziran'a kadar açık kalacak.

Ayasofya'da açılan sergiye Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Vali Vasip Şahin ve çok sayıda davetli katıldı. Program, Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programda konuşan Vali Vasip Şahin, “Gönüllerin efendisine arzın, zamanın ve iki cihanın efendisine salat ve selam olsun. Bu mekan ve içinde bulunduğu İstanbul, bizzat efendimiz tarafından övülmüş bir beldedir. Burada ve bu coğrafyada, Anadolu’da zannediyorum Peygamber Efendimiz, başka müminlerden daha bir başka sevilmiş, daha bir başka övülmüştür.” dedi.

Ayasofya’nın Kuran-ı Kerim tilavetine hasret kaldığını ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “İlahi Kelam’la kubbesi çınlayan ulu mabedimiz Ayasofya’yı hürmetle selamlıyorum. Biz öyle bir tarihin çocuklarıyız ki, bizim tarihimiz ancak bir aşk üzerinden, bir sevgi, bir sevda üzerinde okunabilir. Bazıları bu tarihi sadece kılıç kalkan, top tüfek üzerinden okuyabilir. Bazıları sadece çelik, çomak, oyun, eğlence üzerinden okuyabilir. Ama asıl bu tarih bir aşk üzerinden, sevgi, sevda üzerinden okunabilir. Ve o aşkın kaynağı biraz sonra açılışını yapacağımız Aşk-Nebi’nin eserlerinde de görebileceğiniz gibi bir Muhammed Mustafa sevgisi, aşkı, sevdası üzerinden ancak okunabilir.” diye konuştu.

Görmez, konuşmasına şöyle devam etti: “İslam dünyasının zarif ince duygudan, yüce ulvi sevgiden, derin metafizik muhabbetten ve ilahi aşktan mahrum kaldı, biliyor musunuz? Onun için bugün yaptığımız sanat adamlarımızın, sanatkarlarımızın İslam sanatlarıyla yapmak ve bize kazandırmak istedikleri aslında bu hasletler. Onun için hep birlikte bu ulu mabedin kubbesi altında yeniden gönül dünyamıza dönüp ruhumuzu beden ülkesinin makberlerinden kurtarmak için çaba göstermek durumundayız. Bu da ancak imanla olur.”

Konuşmalardan sonra kurdele kesilerek sergi açıldı. Görmez ve Vali Şahin başta olmak üzere katılımcılar sergiyi gezdi. Sergi 10 Haziran'a kadar açık kalacak.