Sultanahmet’te geçtiğimiz yıl Turizm Şube Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen canlı bomba saldırısına ilişkin davanın ilk duruşmasında 2 tutuklu sanığın tahliyesine karar verildi. Sanıklar hakkında adli tedbir hükümlerinin uygulanması kararlaştırılırken, Mahkeme Başkanı Ahmet Civelek, oy çokluğuyla verilen tahliyelere şerh koydu.
İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında tutuklu sanıklar Abdula Abdulaev ve Yakub İbragimov, tutuksuz sanık Khadzhi Chakaev ve avukatları hazır bulundu. Tutuksuz sanık İbrahim Kürkçü’ye ise Gaziantep’ten Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi ile bağlanılırken, patlamada yaralanan Mustafa Bulut da müşteki olarak duruşmaya katıldı.
Duruşmada, iddianamenin okunması ve sanıkların kimlik tespitinin ardından savunmalara geçildi. Yabancı uyruklu sanıklar için biri Rusça diğer Çeçence bile iki tercüman duruşma salonunda hazır bulundu.
İlk olarak savunma yapan tutuklu sanık Abdula Abdulaev, Rus vatandaşı olduğunu, aylık gelirinin 6 bin dolar olduğunu kaydetti. Sanık Abdulaev, canlı bomba Diana’yı tanımadığını söyleyerek, “Diana kendini patlattıktan sonra beni suçladılar. Ancak o tarihte ben Diana’nın kaldığı evde oturmuyordum. Benim iki işim vardır. Eşlerimden biri hastalanınca Çeçenistan’a gitti. Ona tuttuğum evi boş kalınca günlüğü 20-30 TL’den kiraya veriyordum. Diana Ramazanova’nın buraya geldiğini hatırlamıyorum. IŞİD Terör örgütünün fikirlerine katılmıyorum” dedi.
“CAMİYE GİDERİM”
Aylık 5 bin dolar gelirle tekstil işi yaptığını belirten tutuklu sanık Yakup İbragimov, hiçbir terör örgütüyle alakası olmadığını söyledi. Hakkındaki suçlamaları reddeden İbragimov, “Tevhid isimli dergiyi bilmiyorum. Halis Bayancuk’u tanımam. Evimde bulunan eşyaların sahibi Dahistanlı’dır. Camiye giderim, IŞİD terör örgütünün yöntemlerini benimsemem” ifadelerini kullandı.
Sanık Khadzhi Chakaev de Diana Ramazanova’yı tanımadığını IŞİD’e olumlu olarak bakmadığını, iki kişinin kendisini IŞİD’e götürmeye çalışmasına rağmen bunu kabul etmeyip gitmediğini belirtti.
“TEK HATAM O KADINLARA OTOBÜS BİLETİ ALMAK”
Gaziantep’ten SEGBİS ile ifade veren tutuksuz sanık İbrahim Kürkçü ise, “Hiçbir terör örgütüne üye olmadım. Ben taksicilik yaptığım için başıma bu olay geldi. Diana diye birini tanımam. Gaziantep’te kısa bir süre taksi kiralayarak, taksicilik yapıyordum. Tavuk pazarından iki yolcu kadın aldım. Yüzlerini bile görmediğim bu kadınları otogara götürdüm. Bana 250 TL vererek İstanbul’ bilet almamı söylediler. Ben de bir firmadan iki tane bilet aldım. Hayatımın hatasını yaptım. İstanbul’da nereye gideceklerini de bilmiyordum” dedi.
Sanıkların ardından müşteki polis memuru Mustafa Bulut söz aldı. Bulut, olayda yaralandığını, arkadaşının gözünün önünde öldüğünü kaydederek, sanıkların cezalandırılmasını istediğini söyledi.
MAHKEME BAŞKANI TAHLİYELERE ŞERH KOYDU
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Abdula Abdulaev ve Yakub İbragimov’un savunmalarının alınmış oluşu, dosya kapsamı, mevcut delil durumu, tutuklulukta geçen süreyi dikkate alarak tahliyelerine hükmetti. Mahkeme Başkanı Ahmet Civelek, sanıkların tahliyesine şerh koyarken, sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve haftada iki gün karakolda imza atmaları suretiyle adli kontrol tedbiri uygulandı.
Mahkeme tutuksuz sanık Azamat Begeoulov’un zorla getirilmesi için yazı yazılmasına hükmeden mahkeme, duruşmayı Eylül ayına erteledi.
İDDİANAMEDEN
Sultanahmet Turizm Şube Müdürlüğü’ne 6 Ocak 2015’de Diana Ramazonova isimli kadının kendini patlatması sonucu polis memuru Kenan Kumaş şehit olmuş, polis memurları Taner Şener ve Mustafa Bulut’un ise yaralanmıştı. Olaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 5 kişinin "Göçmen kaçakçılığı yapma" ve "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından 8’er yıldan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.