Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan polisler ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca hakkında tahliye kararının uygulanmamasını eleştiren Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, “Mahkeme kararları derhal uygulanmalı. Mahkeme kararı uygulanmayacaksa mahkemeleri kapatın.” dedi.

Mahkeme kararının, cumhuriyet savcısı tarafından derhal uygulanmasının zorunluluğuna dikkat çeken Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, konunun insan özgürlüğü olduğunu söyledi. Gökhan Bozkurt, “Sonuçta tahliye kararı veren bir mahkeme kararı var. Mahkeme kararlarının cumhuriyet savcıları tarafından derhal uygulanmaları gerekir. Çünkü özgürlüğü ilgilendiren bir meseledir ve mahkeme kararıdır. Bunun derhal uygulanması gerekir, bunun geciktirilmesi hukuka aykırıdır. Ayrıca, bir Asliye Ceza Mahkemesi kararının başka bir sulh ceza hakimi kararıyla yok hükmünde sayılması diye bir usul ve yasa mevzuatımızda yoktur. Bu da mümkün değil. Yapılması gereken, derhal verilen tahliye kararının uygulanmasıdır. Bu kararın nasıl verildiği, hukuka uygun olup olmadığının ya da bu kararlarda görevi kötüye kullanan, kanunun etrafından dolanan birileri varsa bunun da gereğinin ayrıca yapılması gerekir. Bu tartışma zemini yanlıştır şu anda. Burada avukatlara müdahale ederek, mahkemenin verdiği kararın uygulanmasına engel olarak bir şeyler yapmaya çalışmanın, yargı mensupları açısından bir görev olmadığı görevi olmadığı, görevi kötüye kullanıldığı düşüncesindeyiz.” diye konuştu.

Hukukla bu kadar oynanıp ortada hukuk bırakılmadığını da kaydeden Bozkurt, “En başta bizim meslektaşımız avukat Umut Kılıç, hukuksuz bir şekilde tutulurken, kalkıp da hukuktu, şuydu buydu diyerek hukuk üzerinden bu konunun tartışılmasının samimi olduğuna inanmıyoruz. Mahkemenin kararı derhal uygulanmalı, hukuksuzluğa son verilmelidir. Hukuka kimin nasıl müdahale ettiğini bilemeyiz ancak toplumda böyle bir algı var.

Yargının bağımsız olmadığı, siyasi iradenin yargı üzerinde bir baskısı olduğu, etkisi olduğu anlayışı bütün topluma yayılmış durumda. Adalet inancı bir toplumda zayıflamışsa çok ciddi bir zarar doğar devlet için. Yargı bağımsızlığının hep birlikte sağlanması lazım. Yargıyla oynanmaması lazım. Yargıyla oynadıkça bu tür tartışmalar gündeme gelecektir. Biz tartışmalara değil, hukuksuzluk var mı yok mu ona bakarız ve mahkemenin verdiği kararın uygulanması gerektiğini belirtiyoruz. Son olarak şunu da söylemek istiyorum, eğer mahkeme kararları uygulanmayacaksa, mahkemelerin kapatılması lazım.” şeklinde konuştu.