Adana ve Hatay'da Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait TIR'ları durduran savcılar ve bir Kurmay Albay hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılmasına hukuk camiasından tepkiler devam ediyor. Kararı değerlendiren Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, yargı üzerinden yapılmaya çalışılan hesaplaşmanın, devleti ve ülkeyi büyük bir kaosa sürüklediğini söyledi. Hukuksuzlukta varılabilecek başka bir nokta kalmadığını belirten Bozkurt, “Bundan bir adım ötesi ise olsa olsa Türk Medeni Kanunu'nun maddelerinden birkaçını dayanak gösterip insanları tutuklamak olabilir ki, açıkçası buna bile şaşırmayacak hale geldik.” dedi.

Hukuka aykırı tutuklamalarda vatandaşlardan sonra avukatların, hakimlerin ve son olarak da cumhuriyet savcılarının hedef olarak seçildiğini belirten Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, ”Tutuklananlar artık kişiler değil, yargı ve adalettir. Halkımızın yargıya olan güveni sıfırlanmıştır. Avukatların, hakimlerin ve savcıların tutuklanabilmesine dair mevzuat ve koşullar bellidir. '2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 88. maddesi' açıkça ortada iken, bu tutuklamalar bakımından hukuki bir şeyler söylemek imkansız hale gelmiştir. Yakalama kararı ve emrine 2802 sayılı yasanın 82-85 ve 89. maddelerini yazarken arada bulunan 88. maddenin unutulduğunu ya da gözden kaçtığını düşünmek sanırım mantıklı olmayacaktır. Hukuksuzlukta varılabilecek başka bir nokta kalmamıştır. Bundan bir adım ötesi ise olsa olsa Türk Medeni Kanunu'nun maddelerinden birkaçını dayanak gösterip insanları tutuklamak olabilir ki, açıkçası buna bile şaşırmayacak hale geldik.” şeklinde konuştu.

Hukuksuzluğun kimi hedef aldığına bakmadan hukuk ve adalet mücadelelerini sürdüreceklerini de belirten Bozkurt, “Sorumlulara sorumluluklarını, henüz tutuklanmamış bulunan hakim ve savcılarımıza anayasa ile vicdanı ve de herkese aklı selimi bir kez daha hatırlatıyoruz. Savunmayı temsil eden ve hukukun üstünlüğünü hatırlatmaktan asla bıkmayan, her zaman aynı noktada dimdik duran Aydın Barosu olarak, bu duruşumuzdan asla taviz vermeyeceğiz.” dedi.