Aydın’ın büyükşehir olması, Koçarlı ilçesindeki tapusuz mahallelerde oturanların sıkıntısını arttırdı. Tapusuz arazilerine, evlenecek çocukları için ev yaptıranlar, elektrik bağlatamıyor. Daha önceden muhtarlıklardan aldıkları senetle elektrik alabilen mahallelilerin, şimdi bu imkanı da kalmadı. Gençler, babalarının yaptırdığı evlere elektrik bağlanamadığı için evliliklerini ertelemek zorunda kalıyor.

Kızılcabölük Mahallesi’nde oturan Mehmet Ateş, Aydın büyükşehir olmadan önce muhtarlıktan, evlenecek oğlu Feyzullah Ateş için ev yapmak amacıyla arsa aldı. İnşaatı bitince elektrik bağlatmak istedi. AYDEM’e müracaat eden Ateş, evin tapusu olmadığı için abone yapılmadı. Koçarlı Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne imar izni için yazı yazan Ateş, tapu veya tapu yerine geçecek evrak olmadığı şeklinde olumsuz cevap aldı. Mehmet Ateş, “2013 yılında ev yaptırdık. İşleri bitti, elektrik bağlatmak istedik. AYDEM bağlamadı. Koçarlı Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne yazı yazdık, onlar da tapu yok diye ruhsat vermedi. Bizim köyün hiç tapusu yok ki. Muhtarlık eskiden senet veriyordu, onunla işlemlerimizi yapıyorduk, şimdi onu da kabul etmiyorlar. 200 hane köylü tapuyla mı evlerine elektrik almış da benden tapu istiyorlar? Bu konuda mağduruz ama kimseye de derdimizi anlatamıyoruz. Böyle giderse köyümüzdeki gençler evlenemeyecek. Çocuklarımız için yaptırdığımız evlerimize elektrik bağlatamıyoruz.” dedi.

Aydın Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın, kendilerine köyden mahalleye dönüşecek yerleşim yerlerinde yapılacak evler için ruhsat istenmeyeceğine dair broşürler dağıttığını, bunu yetkililere gösterdiğinde ise, "Seçimden önceydi." gibi cevaplar aldığını ifade eden Ateş, problem çözülmezse kendileri gibi tapusuz 20’ye yakın mahalledeki gençlerin, evliliklerini ertelemek zorunda kalacağını söyledi. Ateş, “Şimdi evlenecek gençler ayrı ev istiyor. Ev yapıyoruz, elektrik yok. Öyle olunca da ertelemek zorunda kalıyoruz. Böyle giderse gençlerimiz evlenemeyecek.” diyerek, yetkililerin bir an önce harekete geçmesini istedi.

Aydın büyükşehir olduktan sonra mahallelerinde yeni yapılan evler için elektrik bağlatma problemi yaşadıklarını belirten Kızılcabölük Mahallesi Muhtarı Hüseyin Esin de sıkıntının ya eskisi gibi muhtarlık senedinin kabulüyle ya da kadastro geçirilerek çözüme kavuşturulabileceğini belirtti. Muhtar Esin, "Tapusu olmadığı için şu anda yeni yapılan evlerimize, AYDEM elektrik bağlamıyor. Eskiden köy tüzel kişiliği olarak muhtarlık senet veriyordu. Bu senede karşılık AYDEM elektrik bağlıyordu ama şimdi tapu istiyorlar, muhtarlık senedini kabul etmiyorlar. Biz belediye yazı yazdık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü verecek dediler, olmadı. Belediyeye yazı yazdık, cevap gelmedi. Tapumuz yok ama daha önceden tapu yerine geçen muhtarlık senedi vardı, bu geçerliydi. En kısa zamanda buralardan tapu kadastro geçirilmesi veya muhtarlık senetlerinin yeniden geçerli sayılması gerekir. Bu durumda olan mahalle sakinlerimizin, köy tüzel kişiliğinden yer aldıklarına dair karar defterinde yazı ve karar var. Burada ev yapılabilir diye muhtarlık karar vermiş, yer verilmiş. Bu durumda olan çok vatandaşımız var. Bu mağduriyet giderilmeli." dedi.