Aydın'da Vakıflar Haftası etkinlikleri, Efeler ilçesinde çelenk töreniyle başladı. Hükümet konağı önündeki törende konuşan Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Selami Katran, “Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre Osmanlı ve Selçuklu döneminden günümüze intikal etmiş ve yöneticisi kalmamış 41 bin 750 adet vakıf mevcuttur. Bu tarihi vakıfların tüzel kişiliklerini günümüzde de sürdüren Vakıflar Genel Müdürlüğü, kurucularının belirlediği amaçlar doğrultusunda öğrencilere burs vermekte, muhtaç vatandaşlara maaş ve gıda yardımı yapmakta, ayrıca binlerce yıllık vakıf eserlerinin bakım ve onarımı gerçekleştirmektedir.” dedi.

Toplumda vakıf duyarlılığını arttırmak, yardım duygusunu geliştirmek, dayanışmanın önemini anlatmak ve insanların gönül zenginliğine ulaşmasına yardımcı olmak amaçlarını taşıdıklarını belirten Bölge Müdürü Katran, “Vakıf, tarih boyunca süregelmiş yardımlaşma ve dayanışma duygusunun kurumlaşmış halidir. O halde vakıf, insanlığın mutluluğunu amaçlayan bir sistemler bütünüdür. Tarihte ilk vakıf olarak, Hz. Ömer (ra)’in Hayber’in fethinden sonra ganimet olarak kendisine düşen bir araziyi satılmaması, miras bırakılmaması ve hibe edilmemesi şartıyla fakir, köle, misafir ve Allah yolunda olanların istifadesi için vermesi kabul edilmektedir.” dedi. Vakıfların en görkemli zamanının Osmanlı İmparatorluğu devrinde yaşadığını belirten Selami Katran, “Osmanlı insanının günlük hayatında hemen her gün karşılaştığı ve yararlandığı cami, medrese, hastane, han, hamam, köprü, çeşme, su tesisi, imarethane gibi kamusal nitelikli kurumların neredeyse tamamı, padişahlar ve diğer yönetici zümreler tarafından hayrat olarak yaptırılmıştır. Bunların hizmetlerinde sürekliliği sağlamak üzere gelirlerini temin eden kervansaray, bedesten, dükkan, bağ bahçe gibi diğer mal ve mülkler de akar olarak vakfedilmiştir. Bölge müdürlüğümüz hizmet alanı içinde toplam 176 adet tescilli eski eserimiz bulunmakta olup bunların büyük bir bölümü restore edilmiştir. Onarım ve restorasyon işlerimiz devam etmektedir.” şeklinde konuştu. Vakıfların, varlıklarını vatan ve milletine armağan edenlerin eserleri olduğunu aktaran Katran, “Vakıfta muhatabın mutlu olması hedeflenmiştir. Verenin de alanın da gizli tutulması usul edinilmiştir. Sadaka taşları, bunu kanıtlar niteliktedir. Ülkemizde huzur ve refahın daim olması, hoşgörü ve sevginin artması, şefkat ve merhamet duygularının gelişmesi dileklerimle vakıflara gönül veren, vakfeden, vakıflara hizmeti geçen tüm geçmişleri rahmetle anıyorum.” dedi.

Törene, Aydın Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, Vakıflar Bölge Müdürü Selami Katran, Aydın Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan, Vakıflar Bölge Müdürlüğü personeli ve öğrenciler katıldı.