Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Adnan Menderes Demokrasi Müzesi kurulması için çalışmalara başlandığını açıkladı. Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, proje çalışmaları devam eden Adnan Menderes Demokrasi Müzesi için bilgi, belge ve eşya toplama çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü belirtti.

Aydın Arkeoloji Müzesi’nin yeni yerine taşınmasının ardından eski binanın ‘Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’ne dönüştürülmesi çalışmalarının devam ettiğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, şu bilgileri verdi: “Demokrasi şehidimiz ve rahmetli hemşerimiz Başvekil Adnan Menderes'in aziz hatırasına yakışır şekilde bir Adnan Menderes Demokrasi Müzesi kurulması için çalışmalara başlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Aydın Valiliği arasında gerekli yazışmaların yapılmasının ardından konuyla ilgili bir uzman heyet bakanlığımızdan Aydın’a gelerek eski müze binasında incelemelerde bulundu. Ardından Adnan Menderes Demokrasi Müzesi için teşhir ve tanzim çalışmalarına başlandı. Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’nin teşhir ve tanziminde kullanılmak üzere Adnan Menderes’in hatırasını canlandıran bilgi, belge ve eşya toplama çalışmaları İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından yürütülmektedir. Müzede Adnan Menderes’in çocukluk, gençlik, siyasi yaşamı, Başbakanlık dönemi, yatırımları ve demokrasi mücadelesini yansıtan dokümanları toplamayı ve sergilemeyi amaçlıyoruz. Menderes dönemine ait bilgi, belge ve eşyaları elinde bulunduran kişi veya kuruluşların bu malzemeleri Müdürlüğümüzde kurulan kabul komisyonuna bildirmelerini istiyoruz. Müzenin teşhir ve tanzimi, bilgi, belge ve eşyaların toplanması işlerini ADÜ Adnan Menderes Uygulama ve Araştırma Merkezi, İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile birlikte yürütmekteyiz.”

Adnan Menderes’in Çakırbeyli’deki evinin müzeye dönüştürülmesine ailesi olumlu bakmamıştı. Bu yönde yıllardır yapılan girişim ve görüşmeler sonuçsuz kalmıştı. Adnan Menderes’in çiftliğinde bulunan evini kendisiyle aynı adı taşıyan torunu Adnan Menderes almıştı.