Aydın'ın Efeler ilçesinde yapılacak jeotermal elektrik santrali için komisyon tarafından verilen nihai Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu son şeklini almasına rağmen bazı kurumlara ve muhtarlıklara görüş ve öneri yazısı gönderilmesi tepki çekti. Görüş ve öneri dilekçesine kayıtsız kalmayan Yılmazköy ve Ilıcabaşı mahalleleri muhtarları, topladıkları 500 imzayı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim etti. Devletin, vatandaşlarının yanında olmasını isteyen mahalle sakinleri, yerleşim alanlarının yakınlarına ve verimli topraklara yapılacak santrale karşı olduklarını belirtti.

Minibüslerle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önüne gide bir grup vatandaş,, jeotermal elektrik santralinin mahallelerinde yapılmasına karşı çıktı. ÇED raporunda, jeotermal atıkların insan, hayvan, toprak ve su sağlığını tehdit ettiğini yazdığını ileri süren mahalle sakinleri, jeotermal kuyular ve elektrik santralleriyle Aydın’ın ocağına incir ağacı dikileceğini iddia etti. Mahallelilerle birlikte bulunan ve olumsuz ÇED kararı verilmesi için topladıkları imzaları teslim eden Ilıcabaşı Mahallesi Muhtarı Alim Tarım, şehir dönüşümü alanı olan mahallelerinin, jeotermalle daha da kirleneceğini savundu. Muhtar Tarım, "Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, vatandaşları bilgilendirmek için bir yazı göndermiş. Bu yazı ile sanki alelacele bu işi yutturmaya çalışıyorlar. Bu yazı dün posta ile geldi ama cuma günü son. Biz birkaç günde nasıl bilgilendirelim? Ilıcabaşı Mahallesi’nde kentsel dönüşüm uygulanacağı söyleniyor ama ayrıca da jeotermal elektrik santrali kurulacak. Biz bu santrali istemiyoruz. Biz yıllardır mahallede keşmekeş içerisinde yaşıyoruz. Kentsel dönüşüm, bizim için kurtuluş olacaktı. Bu olayla birlikte kimse orada yaşamak istemez, çünkü insanlar kokudan kaçıyor. Bakanlıktan, valiliğimizden de buraya bu tesisin kurulmasını istemiyoruz." dedi.

Yılmazköy Mahallesi Muhtarı Şahin Can da, “Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden, jeotermal santralin ÇED raporu için bizden halktan görüş ve öneri alınması isteniyor. Biz de halkımızın görüş ve düşüncelerini aldık. Toplu bir şekilde dilekçelerimizle geldik. Halkımız, burada jeotermal tesis istemiyor. Şu anda da kokular içerisinde yaşıyoruz, Akşam yattığımızda kokuyla yatıyor, sabah kalktığımızda kokuyla uyanıyoruz. Biz hukuk çerçevesinde bütün mücadelemizi vereceğiz.” dedi.

Dilekçe vermeye giden Yılmazköy Mahallesi, özel güvenlik tarafından il müdürlüğü binasına alınmadı. Sadece muhtarlar ve diğer birkaç kişi kabul edildi.