Sağlıkta şiddet ile ilgili açıklama yapan Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, sağlık çalışanlarına şiddetin sebebinin sağlığın kötü durumunun sebep olduğunu söyledi. Aydın Tabip Odası başkanı Metin Aydın, “Sağlıkta bu kadar şiddet varsa sağlık kötü demektir. Bugün burada bazı kulaklarda sağırlık oluşturan bir konuyu Tabip Odaları olarak dile getiriyoruz. Görmeyen gözleri, duymayan kulakları uyarmak için, bir kez daha sağlıkta şiddetin samimiyetle ele alınmasını istiyoruz. Sağlıkta şiddet bir kalite sorunu değil, sağlıksızlık sorunudur.” dedi.

Türkiye’nin her yerindeki sağlık kuruluşlarından yeni şiddet haberleri gelmeye devam ettiğini belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, hasta ve hasta yakınlarından hastane idarecilerine kadar herkesin sağlıkçılara saldırdığını ifade etti. Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, “Avrupa’daki tüm Tabip Birlikleri içinde, öncelikli gündemi sağlık kuruluşlarındaki şiddetin önlenmesi olan tek tabip birliği, ne yazık ki, biziz. O kadar çok canımız yandı ki, o kadar çok dillendirdik ki “ağlıkta şiddet sona ersin diye. O kadar çok söyledik ki, bunlar münferit olaylar değil. Dengesiz kişiler tarafından gerçekleştirilen sıradan saldırılar değil diye. Sağlıkta şiddetin nedenlerini merak ediyorsanız dönün, kullandığınız dile, uyguladığınız politikalara bakın. Sağlığın geldiği yere bakın. Artık analar doktor olan çocuklarını nöbete gönderirken helalleşerek gönderiyorlar. Görevi başında hakarete uğramak, dayak yemek, öldürülmek sağlık çalışanlarının meslek riski haline geldi. Sağlıkta şiddeti samimiyetle ele alalım, çözümleri birlikte üretelim, TBMM’de hazırlanan sağlıkta şiddet raporunun gereğini yapalım diye çaba harcıyoruz.” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın şiddetin nedenlerini ortadan kaldırmak yerine polisiye tedbirlerle önlemeye çalıştığını beyan eden Aydın, şöyle konuştu: “Sağlık kurumlarındaki şiddeti bir kalite sorunu olarak ele alabiliyorlar. Sağlık Bakanlığı sağlıkta şiddeti önlemek için hastanelere 4 bin polis görevlendireceklerini, hastanelere x-ray cihazı kontrolüyle girileceğini duyurdu. Öncelikle ifade etmek isteriz ki, Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta şiddeti önlemek için alacağını duyurduğu bu yeni önlemler, Bakanlığın şimdiye kadar konuyla ilgili uygulamalarının eksikliğinin, yetersizliğinin bir göstergesidir. Özellikle, TTB’nin hazırladığı yasa önerisini anlaşılmaz bir şekilde görmezden gelerek yaptığı yasa değişikliğinin bir işe yaramadığının itirafıdır. Sağlıkta şiddeti polisiye önlemlerle engelleyebileceğini zannetmek, nedenlerine yönelik çaresizliğin göstergesidir. Önce sağlıkta şiddeti ortadan kaldırmak istiyorsanız nedenlerini ortadan kaldırın. Güvenlik tabi ki önemlidir, ancak sağlıkta şiddeti gerçekten önlemek istiyorsanız sağlık kurumlarını hastalar ve sağlıkçılar için birer çilehaneye değil şifahaneye dönüştürün. Sağlıkta şiddet bir kalite sorunu değil, sağlıksızlık sorunudur.”