Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, bir sağlık görevlisinin hasta yakını tarafından saldırıya uğraması kınandı.

Geçtiğimiz pazar günü meydana gelen olayda, bir hasta yakını yoğun bakım hemşiresi Hüseyin Yapıcı’yı darp etti. Olayda yaralanan Yapıcı, hasta yakını hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Saldırı sonucunda Ufuk Sağlık Sen Zonguldak İl Temsilciliği Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği önünde saldırıyı kınayan bir basın açıklaması yaptı. Türk Sağlık Sen Zonguldak Şube Başkanı Arzu Kara ve yönetim kurulu üyelerinin de destek verdiği basın açıklamasında konuşan Ufuk Sağlık Sen Zonguldak İl Temsilcisi Durmuş Bayık, “Bugün bulunduğumuz bu kurumda hemşire olarak görev yapmakta olan arkadaşımız sağlıkta şiddete maruz kaldı. Ne yazık ki hemşire arkadaşımız, alkollü bir hasta yakınının kurbanı oldu ve darp edildi. Bu saldırıların durması için daha kaç canın yanması gerekiyor?” dedi.

DAHA KAÇ CANIN YANMASI BEKLENİYOR?

Şiddetin toplumda her geçen gün yaygınlaştığı bir ortamda, sağlık çalışanlarının da bundan nasibini aldığını vurgulayan Bayık, “Henüz iki ay önce yaşanan talihsiz olay ile Dr. Kamil Furtun’u kaybetmiştik. Acısı yerini korurken, bugün de Zonguldak’ta yaşanan bu menfur olay biz sağlık çalışanlarını derinden yaraladı. Hastanemizde çalışmakta olan hemşire Hüseyin Yapıcı, ne yazık ki hasta yakınının bir anlık öfkesinin kurbanı oldu ve şiddete maruz kaldı. Tüm toplumumuzu derinden yaralayan kardeşlik bağlarımızı sarsan ‘şiddete’ artık dur denilmesini istiyoruz. Şiddete karşı ciddi bir yasal düzenlemenin ve koruyucu tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz. Hastanenin güvenlikle alakalı problemlerinin çözülmesi için daha kaç canın yanması gerekmektedir?” ifadesini kullandı.

HAKKI ARANMAYAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI, ÖLÜMÜN KIYISINDA YAŞIYOR

Hakları aranmadığı için ölümün kıyısında yaşayan sağlık çalışanlarının sessiz çığlığı olarak kamuoyuna seslerini duyurmaya çalıştıklarını kaydeden Bayık, “Artık şiddetin hiçbir şekline geçit verilmesin, şiddeti körükleyen söylemlerden ve hareketlerden kaçınılsın. Sistemin geçici çözümler üretmesi, kalıcı çözüm sunmamaktadır. Hastaya hak verirken, çalışanın hakkının gasp edildiği anlayış sebebiyle çalışanlarımız şiddete maruz kalmaktadır. Sağlık çalışanı, kendisinden kaynaklanmayan hatanın dahi günah keçisi ilan edilmektedir. Çok yoğun çalışan, öğle molası dahi kullanmayan sağlık çalışanlarımız, problemlerin ve aksaklıkların tek sorumlusu olamazlar.” diye konuştu.

SİYASETTEKİ ÇATIŞMACI ÜSLUP, HALKA DA SİRAYET EDİYOR

Yetkililerin kullandığı çatışmacı üslubun halka sirayet ettiğini ve sağlık çalışanları ile hasta ve yakınları arasında kavgacı söylemler kullanıldığını hatırlatan Ufuk Sağlık Sen’li Durmuş Bayık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yetkililer ve halkımız tarafından artık sessiz çığlığımız duyulsun istiyoruz. Lütfen empati(kendini başkasının yerine koyma) yapalım. Karşılıklı anlayış ve hoşgörü içerisinde hareket etmezsek kaybeden hepimiz olacağız. Birbirimizin hakkına riayet etmediğimiz takdirde sorunların aşılması mümkün olmayacaktır. Şiddet çözüm değil, kötü bir sonuçtur. Bugün saldırıya uğrayan arkadaşımıza acil şifalar diliyoruz ve bu talihsiz olayın bir daha tekrarlanmamasını temenni ediyoruz”