Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği (TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, Rus turizmindeki sıkıntının sürdüğünü belirterek, aynı sıkıntının 2016'da yaşanmaması için şimdiden tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Aydoğan, yaptığı açıklamada Türk turizminin son 20 yılın en kötü turizm sezonunu yaşadığını vurgulayarak, Rus turizmindeki krizin bir yıl öncesinden sinyal vermesine rağmen ilgililerin önlem almamasından bu seviyeye gelindiğini kaydetti. Antalya'ya gelen 12 milyon turistin 4 milyonunun Manavgat destinasyonunda konakladığını hatırlatan Aydoğan, bölgede Rus turist kaybının yüzde 33 seviyesinde olduğunu ifade etti.

Bu sene yüzde 33'lük Rus turizm azalmasını yanı sıra bölgede 10 bin yatak artışı olduğuna dikkat çeken Aydoğan, "Turizmde 2015 kayıp bir yıl. Rus ve Avrupa turizminde şimdiden önlem alınmazsa 2016 yılı da sıkıntı olabilir. Rus turizmindeki kayıp Antalya bölgesinde turizmin dengesini bozdu. Önlem alınmazsa turizm sektörü yara alır. Bu da piyasaları olumsuz etkiler. Bu sene turizm gelirlerinden 1 milyar lira kaybımız olacak. Bölgede planlama yapılmadan yatak artışına izine verilmemeli. Yoksa turizm bölgede 6 ayla sınırlı kalır. Bölgede hem turist eksikliğinin olması hem de yıllık 10 bin yatak artışı olması turizmi 12 aya çıkarma da büyük tezat." dedi.

Turizmde 70 kalemin beslendiğini belirten Aydoğan, turizmde oluşan sendelemenin iç piyasayı sarsacağını vurguladı. Antalya bölgesinde turizm yatırımlarının 35 yıl öncesi Anavatan Partisi Turgut Özal döneminin planlamalarına göre yapıldığının altını çizen Aydoğan, pazar araştırılması yapılmadan dikilen her otelin turizme yarar değil, zarar sağlayacağını vurguladı.

Aydoğan, bölgeye gelen turistlerin yüzde 50'ni Almanların, yüzde 32'sini Rusların, yüzde 6'ni İngilizlerin, yüzde 4,5'ni Hollandalıların, yüzde 3,1 İskandinav ülkelerin ve diğer milletlerin oluşturduğunu bildirdi.

220 bin yatak kapasitesine sahip Manavgat, her turizm gelirlerinden ülke ekonomisine 4 milyar dolar ekonomik girdi sağlıyor.