Hükümetin engelli aylıkları ve evde bakım ücretlerine yönelik kesintileriyle sınırsız ulaşım hakkını sınırlandırmasına engelli dernekleri tepki gösterdi. Engelli aylığı ve evde bakım ücretlerini düzenleyen 2022 ve 2828 sayılı yasalarda yapılan değişikliklere göre artık ihtiyaç sahibi bireylere kendi gelirlerine bakılarak değil, aile ve akrabalarının toplam gelirleri de ölçü alınarak yardım yapılacak. Ayrıca, engelli ve 65 yaş üstü vatandaşların ulaşımında kısıtlama yapılacak.

Bursa Orhangazi Parkı’nda toplanan engelliler yeni düzenlemeleri protesto etti. Türkiye Sakatlar Derneği ve Bursa Engelliler Federasyonu üyeleri basın açıklaması yaparak, kendilerini mağdur edecek bu adımlardan dönülmesini istedi. Tekerlekli sandalyeleri ile katılan engellilerin yanı sıra işitme ve duyma engelli vatandaşlar da gösteriye katıldı.

Türkiye Sakatlar Derneği Bursa Şube Başkanı Müzeyyen Yıldırım, “Engelli aylığı ve evde bakım ücretlerini düzenleyen 2022 ve 2828 sayılı yasalarda yapılan değişikliklere göre, artık ihtiyaç sahibi bireylere kendi gelirlerine bakılarak değil, aile ve akrabalarının toplam gelirleri ölçü alınarak yardım yapılıyor. Bu durumda yardım alan ihtiyaç sahiplerinin büyük bir bölümü zaten yetersiz miktarda yardım imkanını da kaybedecek ve bir çoğu açlıkla yüz yüze kalıyor.” dedi.

Türkiye’de 9 milyon engelliyi ve bir o kadar da yakınını doğrudan ilgilendiren haksız uygulamaya tepki gösteren Müzeyyen Yıldırım, “Engelli yurttaşlarımızın yanı sıra yeni mağduriyetlere itilen 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile evde bakım ücretleri kesilmeyle karşı karşıya kalmıştır. Tüm yurttaşlarımızı bekleyen yeni haksızlıklara karşı sesimize bir ses katılmasını ve bizlere yardımcı olunmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Bu kanunlarla ilgili kendilerinin de çeşitli önergeleri Meclis'teki partilere sunduklarını anlatan Yıldırım, ancak bunda bir sonuç alamadıklarını belirtti. Müzeyyen Yıldırım, ayrıca etkinlik kapsamında 24 saatlik bir oturma eylemi düzenleneceğini sözlerine ekledi.

"ULAŞIM HAKKIMIZ ENGELLENEMEZ"

Bursa Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri Ayhan Zembilci ise 2 Ağustos 2013 tarihinde TBMM’de çıkarılan bir yasayla herhangi bir engelli vatandaşın, Türkiye’nin her yerinde yerel hizmetler ve toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz faydalanma hakkına kavuştuğunu belirterek, “Ancak son bir hafta önce BURULAŞ bir uygulama yaparak, yaşlılar ve engelliler üzerinde 4 binimlik bir kotayla arkadaşlarımızın özgürlük ve seyahat haklarını kısıtlamaya gitmiştir. Yaptığımız yoğun baskılar ve şikayetler neticesinde 4’ü, 6 kotaya çıkarmasına rağmen, tüm kamuoyu biliyor ki 6 basımlık, 6 uygulamalı kotayla engelli arkadaşlarımızın Bursa gibi bir yerde seyahat etmeleri mümkün değildir.” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin duruma el atarak bu yanlışı düzeltmesini isteyen Ayhan Zembilci, şöyle devam etti: “Zaten hükümet politikalarından engelli arkadaşlarımızın sosyalleşmesi için sık sık çağrılar yapılmakta, ancak sosyalleşme ile ilgili seyahat özgürlüğümüzün neden kısıtlandığını bir türlü anlamıyorum. Biz hangi zihniyet ve mantıkla bu uygulamanın yapıldığını merak ediyor, ilgililerden açıklama bekliyor ve bu uygulamadan geri dönülmesini arzu ediyoruz.” Bu arada, engelliler topladıkları imzaları TBMM’ye gönderecek.