Anayasa Mahkemesi (AYM), milletvekili adaylığı için görevden ayrılmamış olan Atilla Sertel’in başvurusunu reddetti. AYM ayrıca, milletvekilliği seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarafsız olmadığı nedeni ile yapılan başvuruyu da reddetti.

Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyeliğini kamu görevi kabul eden Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bu görevinden ayrılmamış olması nedeni ile 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde Sertel’in milletvekili adaylığının iptal edilmesine karar vermişti. Sertel, seçilme hakkını ihlal ettiği iddiası ile AYM’ye başvurdu.

AYM’ye diğer başvuru ise CHP İzmir milletvekili Oğuz Noyan tarafından yapıldı. Noyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milletvekilliği seçiminde dile getirdiği düşüncelerin ve yorumların tarafsız olmaması nedeniyle basında yer almasının önlenmesini içeren talebi ile YSK’ya başvurdu. YSK tarafından başvurusu kabul edilmeyen Noyan, seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiği iddiası ile AYM’ye başvurdu.

Anayasanın 79. maddesi uyarınca aleyhine başka bir mercie başvurulamayan YSK kararlarının bireysel başvuruya konu olamayacağı sonucuna varılamayacağını belirten AYM, Sertel ve Noyan’ın başvurularını “konu bakımından yetkisizlik” nedeniyle kabul edilemez buldu.